WORLD TOP COMPANYS CEO IN HINDI

0

WORLD TOP COMPANYS CEO IN HINDI

Hello Friends

आपकी प्रतियोगी परीक्षाओं को और भी सफल बनाने के लिए आज हम सभी विद्यार्थियों के लिए PDF’S का भंडार लेकर आये हैं यह PDF’S आपके प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे IAS.PCS.SSC.BANK.RAILWAY.DEFENSE. तथा अन्य परीक्षाओं की तैयारी के लिए बहुत महत्वपूर्ण है इन PDF’S को आप आसानी से DOWNLOAD कर सकते हैं

Today, we are sharing WORLD TOP COMPANYS CEO IN HINDI. It can prove very useful for upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many more. So English Grammer Book PDF is very important for any competitive exam. This free PDF will be very helpful for your exam. This PDF is being provided to you for free which you have given below DOWNLOAD button You can do DOWNLOAD by clicking on it, you can also go to the related notes and DOWNLOAD some new PDF related to this PDF. You can learn about all the new updates on govtjobpdf.com by clicking on the Allow button on the screen.

govtjobpdf.com is an online educational platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO and many other exams.

Our WORLD TOP COMPANYS CEO IN HINDI are very simple and easy. We cover the basic topics like Maths, Geography, History, Polity, etc for the upcoming SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, Exams including previous year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Related PDF

  1. Indian History Important Questions In Hindi
  2. Gk One Liner Questions In Hindi
  3. Genral Science Important Questions In Hindi
  4. Computer Important Questions In HIndi
  5. English Grammar One Word Substitution In Hindi
  6. Rakesh Yadav Mathmatics Books In Hindi
  7. Crazy Gk Short Trick Hindi
  8. Chemistry Book Pdf In Hindi
  9. Hindi Grammer Notes Pdf In Hindi
  10. English Grammer Notes Pdf In Hindi

govtjobpdf.com will update many more new PDFs and update content and exam updates, keep visiting and share our posts, so more people will get it.

Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Clic Here

Top Companies and Their CEOS in World

  1. एप्‍पल (Apple) – टिम कुक
  2. माइक्रोसॉफ्ट (Microsoft) – सत्‍या नाडेला
  3. एडोब (ADOBE) – शांतनु नारायण
  4. कोका कोला – जेम्‍स क्‍वीन्‍सी
  5. टाटा संस – एन. चन्‍द्रशेखरन
  6. ओला कैब – भाविश अग्रवाल
  7. ऊबर कैब – दारा खोसरोशाही
  8. एयर इंडिया – प्रदीप सिंह खरोला
  9. पेप्सिको – रेमन लागुआर्ता
  10. बीएसएनएल – अनुपम श्रीवास्‍तव
  11. पेटीएम पेमेंट बैंक – सतीश कुमार गुप्‍ता
  12. हिन्‍दुस्‍तान यूनीलीवर लिमिटेड – संजीव मेहता
  13. सोनी – केनचिरो योसीदा
  14. सैमसंग – किम ह्यून शुक, कोह डोंग जीन, किम की नाम
  15. नोकिया – राजीव सूरी
  16. एच पी (HP) – डियोन वेसलर
  17. एयरटेल – गोपाल वित्‍तल
  18. टीसीएस – राजेश गोपीनाथ
  19. इन्‍फोसिस – सलील पारेख
  20. वालमार्ट – डॉग मैकमीलन
  21. गूगल (Google) – सुन्‍दर पिचाई
  22. UIDAI – अजय भूषण पाण्‍डेय
  23. अमेजन (Amazon) – जेफ बेजोस
  24. फ्लिपकार्ट (Flipkart) – कल्‍याण कृष्‍णमुरथी
  25. इबे (ebay) – डेविन वेनिंग
  26. स्‍नैपडील – कुणाल बहल
  27. यूट्यूब (Youtube) – सुसन वोज़सिस्‍की
  28. ओलेक्‍स (इंडिया) – अलेक ऑक्‍सेनफोड
  29. अलीबाबा – डैनियल झांग
  30. फेसबुक (Facebook) – मार्क जुकरबर्ग
  31. ट्विटर – जैक डोर्सी
  32. व्‍हाट्सएप – जान कौम
  33. इंस्‍टाग्राम – एडम मोसेरी
  34. वीप्रो – नीमूचा वाला
  35. पतंजली आयुर्वेद – आचार्य बालकृष्‍ण
  36. डेल (Dell) – माइकल बी. डेल
  37. बीएमडब्‍ल्‍यू – हैराल्‍ड इलीसन
  38. इंटेल – ब्रैन क्रेजनीच
  39. हारले डेविन्‍सन – माथेयू एस. लेवाटीच
  40. एटी एण्‍ड टी – रेन्‍डल एन. स्‍टेफेंशन
  41. इन्‍टेक्‍स (intex) – केशव बंसल
  42. आईटीसी (इंडिया) – योगेश चन्‍द्र देवेश्‍वर
  43. मैक डोनाल्‍ड – स्‍टीव इस्‍टरब्रुक
  44. माइक्रोमैक्‍स – राहुल शर्मा

Related PDF

  1. Indian History Important Questions In Hindi
  2. Gk One Liner Questions In Hindi
  3. Genral Science Important Questions In Hindi
  4. Computer Important Questions In HIndi
  5. English Grammar One Word Substitution In Hindi
  6. Rakesh Yadav Mathmatics Books In Hindi
  7. Crazy Gk Short Trick Hindi

List of World’s Most Popular Companies and their CEOs

गूगल (Google) के सीईओ कौन है?
– भारतीय मूल के सुंदर पिचाई गूगल के सीईओ हैं। उनको अगस्त, 2105 में गूगल का सीईओ नियुक्त किया गया। आईआईटी से पासआउट सुंदर पिचाई गूगल के सीईओ बनने के बाद से लगातार सुर्खियों में हैं। चेन्नई से नाता रखने वाले पिचाई ने 2004 में गूगल के साथ अपना सफर शुरू किया था। गूगल के संस्थापक लैरी पेज ने उन्हें सीईओ बनाते वक्त अपने ब्लॉग पर लिखा था कि वह खुद को बहुत भाग्यशाली मानते हैं कि सुंदर पिचाई जैसा प्रतिभाशाली व्यक्ति गूगल को चला रहा है।

माइक्रोसॉफ्ट (Microsoft) के सीईओ कौन है?
–  सत्या नडेला दुनिया की जानी-मानी कंपनी माइक्रोसॉफ्ट के सीईओ हैं। उनका जन्म हैदराबाद में हुआ था और उन्होंने मणिपाल इंस्टीट्यूट ऑफ टेक्नोलॉजी से ग्रेजुएट किया था। इसके बाद उन्होंने अमेरिका की शिकागो यूनिवर्सिटी और यूनिवर्सिटी ऑफ विस्कॉन्सिन में पढ़ाई की। सत्या इलेक्ट्रिकल इंजीनियर हैं और काफी समय तक माइक्रोसॉफ्ट से जुड़े रहने के बाद उन्हें 2014 में कंपनी का सीईओ नियुक्त किया गया। 1992 में माइक्रोसॉफ्ट से जुड़ने से पहले वह सन माइक्रोसिस्टम्स के लिए काम कर रहे थे।

नोकिया के सीईओ कौन है?
– राजीव सूरी का जन्म भोपाल में हुआ था। उन्होंने भी नडेला की तरह मणिपाल इंस्टीट्यूट से बीटेक किया है। राजीव ने 1995 में नोकिया ज्वाइन किया था 2014 में उन्हें नोकिया का सीईओ नियुक्त किया गया।

एडोब (ADOBE) के सीईओ कौन है?
– शांतनु नारायण का जन्म हैदराबाद में हुआ था। उन्होंने उस्मानिया यूनिवर्सिटी से विज्ञान ने ग्रेजुएशन करने के बाद बर्कले कैलीफोर्निया से एमबीए और ग्रीन स्टेट यूनिवर्सिटी से एमएस किया है। शांतनु ने 1998 में एडोब ज्वाइन किया था और 2005 में वे इसके सीईओ बने।

1. Who among the following has been named as the TIME magazine Person of the Year 2016?

A) Narendra Modi

B) Donald Trump

C) Vladimir Putin

D) Mark Zukerberg

उत्तर: B. 

2. Which Indian village has recently earned the tag of becoming India’s first digital village in India?

a) Akrund

b) Akodara

c) Poshina

d) Punsari

उत्तर: B. 

3. Who was recently elected as the President of FICCI for the year 2017?

a) Harshavardhan Neotia

b) Pankaj R. Patel

c) Jyotsna Suri

d) Rashesh Shah

उत्तर: B. 

4. Who among the following has been elected as US ambassador to the United Nations (UN) by US President-elect Donald Trump?

a) Nikki Haley

b) Kamala Harris

c) Bobby Jindal

d) Ami Bera

उत्तर: A. 

5. Name the person who has recently replaced Cyrus Mistry as the Chairman of Tata Global Beverages?

a) Ratan Tata

b) Lalit Modi

c) Harish Bhat

d) None of the above

उत्तर: C. 

6. What is the newly launched toll-free helpline number for Unique Identification Authority of India?

a) 2016

b) 1947

c) 2000

d) 2020

उत्तर: B. 

7. By when Indian Railways recently set the target to achieve 100 percent de-carbonisation with 90 percent electrification?

a) 2021

b) 2020

c) 2025

d) 2030

उत्तर: A. 

8. Name the Indian states that have jointly topped the Ease of Doing Business Reforms Ranking 2015-16?

a) Andhra Pradesh and Karnataka

b) Andhra Pradesh and Tamil Nadu

c) Andhra Pradesh and Talengana

d) Andhra Pradesh and Kerala

उत्तर: C. 

9. Name the creative agency that has been appointed by NITI Aayog for running its campaigns?

a) FCB-Ulka Advertising Ltd.

b) McCann-Erickson India Ltd.

c) Ogilvy & Mather Ltd.

d) Thinkstr

उत्तर: D. 

10. Which Indian FMCG player is planning to make use of Artificial insemination technique to 92 per cent female offspring of cows?

a) Glaxosmith Kline

b) Amul

c) Dabur

d) Patanjali

उत्तर: D. 

11. Who was recently selected by the UN Security Council as the next UN Secretary-General?

a) Antonio Guterres

b) Ban Ki-moon

c) Theresa May

d) Angela Merkel

उत्तर: A. 

12. Name the instant messaging mobile application launched by Google.

a) Hello

b) Ello

c) Aloo

d) Allo

उत्तर: D. 

13. Which country has topped the Global Competitiveness Index, GCI 2016-17 released in September 2016.

a) Switzerland

b) Singapore

c) United States of America

d) Sweden

उत्तर: A. 

14. In which state of India, Adani Green Energy (Tamil Nadu) Ltd. has installed world’s largest solar power plant of 648 megawatts?

a) Andhra Pradesh

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Karnataka

उत्तर: B. 

15. Who is appointed as the Chairman of Life Insurance Corporation (LIC) of India?

a) Usha Pal

b) Usha Sangwan

c) VK Sharma

d) Nitin Srivastav

उत्तर: C. 

16. Which stock exchange became the first Indian stock exchange to file Initial Public Offering with SEBI?

a) Bombay Stock Exchange

b) National Stock Exchange of India

c) Calcutta Stock Exchange

d) Madras Stock Exchange

उत्तर: A. 

17. Nomad Film Festival 2016 started in which of the following cities?

a) Mumbai

b) Jaipur

c) Jabalpur

d) New Delhi

उत्तर: D. 

18. Which village became the first Wi-fi hotspot village in Haryana?

a) Bahu-Jholri

b) Rewari Khera

c) Gumthala Garhu

d) Thamber

उत्तर: C. 

19. Who of the following topped the Forbes list of world’s highest paid actors of 2016?

a) Tom Cruise

b) Matt Damon

c) Dwayne Johnson

d) Jackie Chan

उत्तर: C. 

20. Which of the following Indian Actress has been ranked 10th in the world in the list of “Forbes magazine”?

a) Sonam Kapoor

b) Katrina Kaif

c) Priyanka Chopra

d) Deepika Padukone

उत्तर: D. 

CLICK HERE TO DOWNLOAD

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern based pdfs for RRB JE , SSC CGL , SSC CHSL , RRB NTPC, etc. its helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Leave A Reply

Your email address will not be published.