SSC Mathematics by Rakesh Yadav Book PDF

0

SSC Mathematics by Rakesh Yadav Book PDF

Hello Friends

आपकी प्रतियोगी परीक्षाओं को और भी सफल बनाने के लिए आज हम सभी विद्यार्थियों के लिए SSC Mathematics by Rakesh Yadav Book PDF का भंडार लेकर आये हैं यह PDF’S आपके प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे IAS.PCS.SSC.BANK.RAILWAY.DEFENSE. तथा अन्य परीक्षाओं की तैयारी के लिए बहुत महत्वपूर्ण है इन PDF’S को आप आसानी से DOWNLOAD कर सकते हैं

Today, we are sharing SSC Mathematics by Rakesh Yadav Book PDF  prove very useful for upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many more. So world geography Book PDF is very important for any competitive exam. This free PDF will be very helpful for your exam. This PDF is being provided to you for free which you have given below DOWNLOAD button You can do DOWNLOAD by clicking on it, you can also go to the related notes and DOWNLOAD some new PDF related to this PDF. You can learn about all the new updates on govtjobpdf.com by clicking on the Allow button on the screen.

govtjobpdf.com is an online educational platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO and many other exams.

Our SSC Mathematics by Rakesh Yadav Book PDF are very simple and easy. We cover the basic topics like Maths, Geography, History, Polity, etc for the upcoming SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, Exams including previous year Question Papers, Important Formulas, etc. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

  

SSC Mathematics by Rakesh Yadav Important Topic.

  • Percentage/प्रतिशत
  • Average/औसत
  • Problems on Ages/उम्र पर समस्याएं
  • Profit and Loss/लाभ और हानि
  • Time and Work/समय और कार्य
  • Pipe and Cistern/पाइप और सिस्टर्न
  • Ratio and Proportion/अनुपात और अनुपात
  • Partnership/साझेदारी
  • Simple Interest/साधारण ब्याज
  • Compound Interest/चक्रवृद्धि ब्याज
  • Time, Speed and Distance/समय, गति और दूरी
  • Boat and Stream/नाव और धारा
  • Alligation and Mixture/गठबंधन और मिश्रण
  • Discount/छूट
  • Number System/संख्या प्रणाली
  • Power, Surds and Indices/पावर, सर्ड्स और इंडेक्स
  • LCM and HCF/एलसीएम और एचसीएफ
  • Trigonometry/त्रिकोणमिति
  • Hight and Distance/ऊंचाई और दूरी
  • Algebra/बीजगणित
  • Mensuration/क्षेत्रमिति
  • Geometry and Co-ordinate/ज्यामिति और समन्वय
  • Statistics and Data Interpretation (D.I)/सांख्यिकी और डेटा व्याख्या (डी.आई.)
  • Miscellaneous/विविध

SSC Mathematics by Rakesh Yadav Important Question .

1. 1043 को किसी संख्या से भाग देने पर भागफल 11 तथा शेषफल 20 प्राप्त होता है, भाजक ज्ञात कीजिए ?
(A) 95
(B) 93
(C) 73
(D) 97

Ans:-B

2. किसी संख्या को 195 से भाग देने पर 47 शेष बचते हैं, इस संख्या को 15 से भाग देने पर शेष क्या बचेगा ?
(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) 2

Ans:-D

3. 8765 * 974 – 8765 * 874 = ?
(A) 870500
(B) 876500
(C) 870000
(D) 877700

Ans:-B

4. 1994 * 1994 = ?
(A) 3776036
(B) 3976036
(C) 3976037
(D) 3976000

Ans:-B

5. 883 * 883 – 117 * 117 = ?
(A) 767000
(B) 766006
(C) 766000
(D) 866000

Ans:-C

6. (476 * 198 * 359 * 242) में इकाई अंक क्या होगा ?
(A) 2
(B) 4
(C) 8
(D) 9

Ans:-B

7. 3100 में से कौन-सी छोटी संख्या घटाई जाए कि शेष बची संख्या 17 से पूर्णतया विभक्त हो ?
(A) 6
(B) 8
(C) 9
(D) 5
Ans:-A

8. 4508 के समीपतम कौन-सी संख्या है जो 21 से पूर्णतया विभक्त हो ?
(A) 4521
(B) 4215
(C) 4515
(D) 4542
Ans:-C

9. तीन अंकों की छोटी से छोटी संख्या कौन-सी है जो पूर्णतः विभक्त हो ?
(A) 112
(B) 100
(C) 114
(D) इनमें से कोई नहीं

Ans:-A

10. निम्नलिखित में से कौन-सी संख्या किसी प्राकृत संख्या का वर्ग नहीं हो सकती ?
(A) 75625
(B) 30976
(C) 29561
(D) 143642

Ans:-D

Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF >Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks >Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Clic Here
Q:- A started a business by investing Rs. 50,000. After 6 months B joined him by investing Rs. 75,000. After another 6 months C joined with Rs. 1,25,000. What is the ratio of profit shared after 2 years among A, B and C?
  • 4 : 5 : 6
  • 8 : 9 : 10
  • 8 : 9 : 12
  • 4 : 5 : 8
  • None of these

Answer : 2

Q:-In 64 liter of pure milk, 20 liter of water is mixed and then  of the mixture is taken out. When x liter of water is added again then ratio of water to that of the milk becomes 1:2. Find value of x?
  • 10 liter
  • 8 liter
  • 12 liter
  • 6 liter
  • 9 liter

Answer : 5

Q:- If circumference of first circle is 132 cm and circumference of second circle is 110 cm then find the difference between area of both the circle?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Answer : 1

1.   The product of 2 numbers is 1575 and their quotient is 9/7. Then the sum of the numbers is –

a.   74

b.   78

c.   80

d.   90

Ans : Let the numbers be x and y .

We know   xy = 1575

And  x/y = 9/7

We know   xy/x/y = 1575/9/7

We know    y2  = 1225

We know  y = 35 and x = 45

We know   The sum of the numbers = 45+35

= 80

2.   The value of (81)3.6 * (9)2.7/ (81)4.2 * (3) is __

a.   3

b.   6

c.   9

d.   8.2

Ans : (81)3.6 * (9)2.7/(81)4.2 * (3) = (3)14.4 * (3)5.4/(3)16.8 * (3)

= 314.4+5.4-16.8-1

= 32

= 9

3.  √6+√6+√6+… is equal to –

a. 2
b. 5
c. 4
d. 3

Ans : Let √6+√6+√6+…. be x.
We know x =√6+x
We know x2 = 6+x
We know x2 – x – 6 = 0
We know (x-3) (x+2) = 0
We know x = 3

4.   The sum of the squares of two natural consecutive odd numbers is 394. The sum of the numbers is –

a.   24

b.   32

c.   40

d.   28

Ans : Let the consecutive odd numbers be x and (x+2)

We know that x2 + (x + 2)2 = 394

We know   x2 + x2 + 4x + 4 = 394

We know   2 x2 +4x – 390 = 0

We know   x2 + 2x – 195 = 0

We know  (x +15) (x-13) = 0

We know   x = 13

We know    Required sum = 13 +15 =28

5.   When (6767 +67) is divided by 68, the remainder is-

a.   1

b.   63

c.   66

d.   67

Ans:  (6767+ 67) = 67(6766 + 166)

As 66 is an even number

We know   6766 is an even number

We know   (6766 + 1) is perfectly divisible by (67 + 1)

i.e. 68

We know   The remainder = 66

Topic Related post.

govtjobpdf.com will update many more new PDFs and update content and exam updates, keep visiting and share our posts, so more people will get it.

6.   In a division sum, the divisor is 4 times the quotient and twice the remainder. If a and b are respectively the divisor and the dividend then-

a.   4b-a2 /a  =3

b.   4b-2a /a2 =2

c.   (a+1)2 = 4b

d.   A(a+2)/b = 4

Ans : As  divisor is a, and dividend is b.

We know    Quotient = a/4

And Remainder = a/2

We know    b = a * a/4 + a/2

We know    4b = a2 + 2a

We know    a(a+2)/b = 4

7.   If 738 A6A is divisible by 11, then the value of A is-

a.   6

b.   3

c.   9

d.   1

Ans :  As 738A6 A is divisible by 11.

 

We know    A + A + 3 = 6 + 8 + 7

We know    A = 9

8.   The east positive integer that should be subtracted from 3011 * 3012 so that the difference is perfect square is-

a.   3009

b.   3010

c.   3011

d.   3012

Ans :  We know that 3011 * 3012 = 3011 (3011 + 1)

= (3011)2 + 3011

We know    Required least number = 3011

9.   P, Q, R are employed to do a work for Rs. 5750. P and Q together finished 19/23 of work and Q and R together finished 8/23 of work. Wage of Q, in rupees, is-

a.   2850

b.   3750

c.   2750

d.   1000

Ans :  Work done by Q = 19/23 + 8/23 – 1

4/23

We know   Wage of Q = 4/23 * 5750

= Rs. 1000

10.  A can do a piece of work in 24 day, B in 32 days and C in 64 days. All begin to do it together, but A leaves after 6 days and B leaves 6 days before the completion of the work. How many days did the work last?

a.   15

b.   20

c.   18

d.   30

Work done by B = (x-6)/32
(where x is no. of days in which work is competed)

We know that ¼ + x – 6/32 + x/64 = 1
We know 16 + 24 – 12 + x /64 = 1
We know 3x + 4 = 64
We know x = 60/3 = 20 days

Click Here to Download this PDF :-

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

TAGS:-ssc mathematics by rakesh yadav pdf free download,rakesh yadav math book pdf google drive,ssc mathematics by rakesh yadav price,rakesh yadav math book 2022,rakesh yadav math book new edition,rakesh yadav math book flipkart,rakesh yadav arithmetic book 2021 edition,rakesh yadav maths book

Leave A Reply

Your email address will not be published.