SSC GK Notes PDF Download In Hindi

0

SSC GK PDF

Hello Friends

Today, we are sharing SSC GK PDF It can prove very useful for upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many more. So SSC GK PDF is very important for any competitive exam. This free PDF will be very helpful for your exam. This PDF is being provided to you for free which you have given below DOWNLOAD button You can do DOWNLOAD by clicking on it, you can also go to the related notes and DOWNLOAD some new PDF related to this PDF. You can learn about all the new updates on govtjobpdf.com by clicking on the Allow button on the screen.

आपकी प्रतियोगी परीक्षाओं को और भी सफल बनाने के लिए आज हम सभी विद्यार्थियों के लिए PDF’S का भंडार लेकर आये हैं यह PDF’S आपके प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे IAS.PCS.SSC.BANK.RAILWAY.DEFENSE. तथा अन्य परीक्षाओं की तैयारी के लिए बहुत महत्वपूर्ण है इन PDF’S को आप आसानी से DOWNLOAD कर सकते हैं

govtjobpdf.com is an online educational platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO and many other exams.

Our SSC GK PDF are very simple and easy. We cover the basic topics like Maths, Geography, History, Polity, etc for the upcoming SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, Exams including previous year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Download

Related PDF

govtjobpdf.com will update many more new PDFs and update content and exam updates, keep visiting and share our posts, so more people will get it.

Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Clic Here

 

SOME IMPORTANT QUESTIONS IN HINDI

1. भारत में राष्ट्रीय आय का आकलन सबसे पहले किसने किया था ?
(A) सरदार पटेल
(B) महलनोबीस
(C) दादाभाई नौरोजी
(D) वी. के. आर. वी. राव

उत्तर:. 

2. किसी देश का आर्थिक विकास किस पर निर्भर है ?
(A) प्राकृतिक संसाधन
(B) बाजार का आकर
(C) पूंजी निर्माण
(D) उपर्युक्त सभी

उत्तर: D . 

3. डब्ल्यू. टी. ओ. का मुख्यालय कहाँ है ?
(A) न्यूयॉर्क
(B) जेनेवा
(C) यूरुगे
(D) दोहा

उत्तर: B . 

4. मुद्रा-आपूर्ति किसके द्वारा नियंत्रित की जाती है ?
(A) वित्त आयोग
(B) योजना आयोग
(C) व्यापारिक बैंक
(D) भारतीय रिजर्व बैंक

उत्तर: D . 

5. भारत में सबसे ऊँचा जलप्रताप कौन-सा है ?
(A) होगेनक्कल प्रपात
(B) शिमला प्रपात
(C) जोग प्रपात
(D) कोर्टाल्ल्म प्रपात

उत्तर: C . 

6. जूट-उत्पादन में सबसे प्रचुर प्रदेश कौन-सा है ?
(A) तमिलनाडु
(B) पश्चिम बंगाल
(C) ओडिसा
(D) केरल

उत्तर: B . 

7. निम्नलिखित में से कौन-से देश पाल्क स्ट्रेट से जुड़े हुए हैं ?
(A) पाकिस्तान एवं चीन
(B) भारत एवं श्री लंका
(C) उत्तरी कोरिया एवं दक्षिणी कोरिया
(D) ब्रिटेन एवं फ़्रांस

उत्तर: B . 

8. भारत में किस राज्य को चावल का कटोरा कहा जाता है ?
(A) तमिलनाडु
(B) आंध्र प्रदेश
(C) कर्नाटक
(D) केरल

उत्तर: B . 

9. पहली बार परमाणु बेम कहाँ फेंका गया था ?
(A) नागासाकी
(B) हांगकांग
(C) टोक्यो
(D) हिरोशिमा

उत्तर: D . 

10. ओजोन परत कहाँ पाई जाती है ?
(A) आयनमंडल
(B) बहिर्मडल
(C) क्षमामंडल
(D) समतापमंडल

उत्तर: D . 

DOWNLOAD PDF:-CLICK HERE TO DOWNLOAD

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

TAGS:-ssc notes pdf in hindi,ssc book pdf download 2021,,ssc chsl notes pdf in hindi,ssc cgl maths book pdf in hindi free download,ssc book pdf download 2020,एसएससी नोट्स,पॉलिटी नोट्स इन हिंदी,लुसेंट झारखण्ड जनरल नॉलेज pdf

Leave A Reply

Your email address will not be published.