SSC CHSL Math Practice Set PDF In Hindi

0

SSC CHSL Math Practice Set PDF 

Hello Friends

Today, we are sharing SSC CHSL Math Practice Set PDF In Hindi. It can prove very useful for upcoming competitive exams like SSC, UPSC, BANK, Railway, CTET, UPTET, Teacher Exam, and many more. This SSC CHSL\SSCQuestion Answer PDF will be very helpful for your exam. This PDF is being provided to you for free which you have given below DOWNLOAD button You can do DOWNLOAD by clicking on it, you can also go to the related notes and DOWNLOAD some new PDF related to this PDF. You can learn about all the new updates on govtjobpdf.com by clicking on the Allow button on the screen.

We cover basic topics like Maths, Geography, History, Polity, etc for the upcoming SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, Exams including previous year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Download

Download PDF

govtjobpdf.com will update many more new PDFs and update content and exam updates, keep visiting and share our posts, so more people will get it.




Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Clic Here

SSC CHSL Math Practice Set PDF In Hindi 

SSC CHSL Math Practice Set Question with Solutions:-

 

Q1) The compound interest on a sum of Rs. 5000/- at 8% per annum for 9 months when interest is compound quarterly is?

a) Rs. 300

b) Rs. 300.12

c) Rs. 306.04

d) Rs. 308

Ans: c

 

Q2) What is the compound interest (in Rs) on a principal sum of Rs. 2800 for 2 years at a rate of 12% per annum?

a) 687.18

b) 634.46

c) 712.32

d) 568.68

Ans: c

Q3) The edge of an ice cube is 14cm. The volume of the largest cylindrical ice cube that can be formed out of it is?

a) 2200 cu.cm

b) 2000 cu.cm

c) 2156 cu.cm

d) 2400 cu.cm

e) None of the above

Ans: c

 

Q4) A rope makes 125 rounds of a cylinder with base radius 15cm. How many times can it go-round with base radius 25cm?

a) 100

b) 75

c) 80

d) 65

e) None of the above

Ans: b

 

Q5) The number 323 has

a) three prime factors

b) five prime factors

c) two prime factors

d) no prime factor

Ans: c

 

Q6) The least number that should be added to 2055 so that the sum is exactly divisible by 27 is

a) 28

b) 24

c) 27

d) 31

Ans: b

SSC CHSL Previous Year Question with Solutions:-

Q7) The cost of three different varieties of rice A, B, and C is Rs. 20/kg, Rs. 25/kg and Rs. 30/kg respectively. If A, B, C are mixed together in the ratio of 2: 1: 2, what will be the cost of mixture per kg?

a) Rs. 75

b) Rs. 25

c) Rs. 30

d) Rs. 125 e) Rs. 100

Ans: b

Q8) A mixture contains water and milk in the ratio of 3: 5. If 4 litres of water and 5 litres of milk are added to the mixture, the ratio of water and milk becomes 2 : 3. What is the quantity of water in the final mixture?

a) 11 litres

b) 12 litres

c) 8 litres

d) 10 litres

e) 9 litres

Ans: d

Q9) If x is an acute angle such that Tan (4x – 50°) = Cot ( 50° – x), then the value of x would be?

a) 60

b) 45

c) 50

d) 30

Ans: d

 

Q10) If cosec 9x= sec 9x (0<x<10), what is the value of x?

a) 9°

b) 3°

c) 5°

d) 6°

Ans: c

Q11) If 3.352 – (9.759 – x ) – 19.64 = 7.052, then what is the value of x?

a) -6.181

b) 13.581

c) 33.099

d) 39.803

Ans: c

 

Q12) If 2x – 2(4 – x) < 2x – 3 < 3x + 3; then x can take which of the following values?

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

Ans: a

10+2 important Question with Solutions:-

Q13) The average revenues of 9 consecutive years of a company is Rs 68 lakhs. If the average of the first 5 years is Rs 63 lakhs and that of the last 5 years is Rs 75 lakhs, find the revenue for the 5th year?

a) Rs 80 lakhs

b) Rs 76 lakhs

c) Rs 78 lakhs

d) Rs 74 lakhs

Ans: c

 

Q14)The average revenues of 7 consecutive years of a company is Rs 71 lakhs. If the average of the first 4 years is Rs 66 lakhs and that of the last 4 years is Rs 78 lakhs. What is the revenue for the fourth year?

a) Rs 81 lakhs

b) Rs 77 lakhs

c) Rs 79 lakhs

d) Rs 75 lakhs

Ans: c

Q15) How many numbers between 1000 and 5000 are exactly divisible by 225?

a. 12

b. 16

c. 18

d. 19

 Answer: “C”

10+2 important Question with Solutions:-

Q16) A sum of money at compound interest double itself in 15 years. It will become eight times of itself in

a. 48 years

b. 45 years

c. 60 years

d. 54 years

Answer: “B”

 

Q17) The population of a town increases every year by 4%. If its present population is 50,000, then after 2 years it will be:

a. 54900

b. 54080

c. 55000

d. 53900

 Answer: “B”

 

Q18) With reference to a number greater than one, the difference between itself and its reciprocal is 25% of the sum of itself and its reciprocal. By how much percentage (correct one decimal place) is the fourth power of the number greater than its square?

A. 62.5
B. 66.7
C. 64.5
D. 57.8

Answer: “B”

 

Q19) If the cost price of an article is 80% of its selling price, the profit per cent is:

a. 22%

b. 25 %

c. 22.5 %

d. 24%

Answer: “B”

 

Q20) A alone can complete a work in 12 days. A and B together can complete it in 8 days. How long will B alone take to complete the work?

a. 16 days

b. 18 days

c. 20 days

d. 24 days

Answer: “D”




CLICK TO DOWNLOAD>>

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

govtjobpdf.com will update many more study materials for candidates/users and we update exam notifications, keep Visiting and share our post, So more people will get this. This PDF is not related to govtjobpdf and if you have any objection over this pdf, you can mail us at info@govtjobpdf.com

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

TAGS:-ssc chsl practice set pdf free download,kiran publication ssc chsl practice set pdf,ssc chsl practice set pdf 2022 in hindi,ssc math practice set in hindi pdf download,ssc practice set in hindi pdf download,ssc chsl math practice set pdf in english,ssc chsl practice set book pdf,paramount ssc chsl practice set pdf

Leave A Reply

Your email address will not be published.