Science Chemistry In Hindi Class 9/10/11/ Notes PDF

0

General Science In Hindi Notes PDF

Hello Friends

आपकी प्रतियोगी परीक्षाओं को और भी सफल बनाने के लिए आज हम सभी विद्यार्थियों के लिए Science Chemistry In Hindi Class 9/10/11/ Notes PDF S का भंडार लेकर आये हैं यह PDF’S आपके प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे IAS.PCS.SSC.BANK.RAILWAY.DEFENSE. तथा अन्य परीक्षाओं की तैयारी के लिए बहुत महत्वपूर्ण है इन PDF’S को आप आसानी से DOWNLOAD कर सकते हैं

Today, we are sharing Science Chemistry In Hindi Class 9/10/11/ Notes PDF . It can prove very useful for upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many more. So English Grammer Book PDF is very important for any competitive exam. This free PDF will be very helpful for your exam. This PDF is being provided to you for free which you have given below DOWNLOAD button You can do DOWNLOAD by clicking on it, you can also go to the related notes and DOWNLOAD some new PDF related to this PDF. You can learn about all the new updates on govtjobpdf.com by clicking on the Allow button on the screen.

govtjobpdf.com is an online educational platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO and many other exams.

Our Science Chemistry In Hindi Class 9/10/11/ Notes PDF are very simple and easy. We cover the basic topics like Maths, Geography, History, Polity, etc for the upcoming SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, Exams including previous year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Related PDF

govtjobpdf.com will update many more new PDFs and update content and exam updates, keep visiting and share our posts, so more people will get it.

Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Click Here

Related PDF

                                              (Questions, Answer)    

1 आँसुओं (Tears) में कौनसा पदार्थ घुला रहता है ?
Ans. सामान्य नमक
2.लोहे पर जंग (Rust) लगती है ?
Ans. उपर्युक्त सभी के कारण
3.इन्सुलिन (Insuline) की खोज की थी ?
Ans. बैन्टिग ने
4.वनस्पति तेलों को घी में परिवर्तित किया जाता है ?
Ans. हाइड्रोजनीकरण द्वारा
5.निम्नलिखित में से कौन सी एक मिश्रधातु है ?
Ans. स्टील
6.निम्नलिखित में से कौन सी ईंधन गैस (Fuel gas) नहीं है ?
Ans. हास गैस (Laughing gas)
7. निम्नलिखित में से कौनसा तत्व प्रबल क्षारीय ऑक्साइड बनाता है जब ऑक्सीजन में जलता है ?
Ans. सोडियम
8.फेदम (Fathom) है ?
Ans. एक माप (Measure) है
9.रिचर स्केल (Richter Scale) किसके नापने में प्रयोग होता है ?
Ans. भूकम्प की तीव्रता
10.डायनामाइट के आविष्कारक निम्नलिखित में से कौन हैं ?
Ans. अल्फ्रेड नोबेल
11. प्लास्टर ऑफ पेरिस (Plaster of Paris) प्राप्त किया जाता है ?
Ans. जिप्सम से
12.चिकित्सा व युद्ध में उपयोग के लिए किन किरणों पर नवीनतम अनुसन्धान हो रहा है ?
Ans. लेसर किरणें
13.राडार (Radar) में किस प्रकार की तरंगें होती हैं ?
Ans. विद्युत चुम्बकीय तरंगें
14.आकाश के नीले दिखाई देने का मुख्य कारण है ?
Ans. वायुमण्डल में उपस्थित धूल आदि के कणों द्वारा सौर किरणों का प्रकीर्णन
15.तेज गति से आता हुआ वाहन हार्न बजाता है, तो उसका पिच ?
Ans. अधिक सुनाई देता है

NCERT Class 11 Books in Hindi (PDFs)

Book Name PDFs
भौतिकी भाग – 1 Download
भौतिकी भाग – 2 Download
रसायन विज्ञान भाग – 1 Download
रसायन विज्ञान भाग – 2 Download
गणित Download
जीवविज्ञान Download
लेखाशास्त्र भाग – 1 Download
लेखाशास्त्र भाग – 2 Download
व्यवसाय अध्ययन Download
भारतीय अर्थव्यवस्था का विकास Download
भारतीय भौतिक पर्यावरण Download
भूगोल में प्रयोगात्मक कार्य भाग – 1 Download
भौतिक भूगोल के मूल सिद्धांत Download
भारत का संविधान सिद्धांत और व्यवहार Download
राजनीति सिद्धांत Download
विश्व इतिहास के कुछ विषय Download
मनोविज्ञान Download
समाजशास्त्र भाग – 1 Download
समाज का बोध Download
अंतरा Download
आरोह Download
अंतराल Download
वितान Download
Hornbill (English) Download
Snapshots Supplementary Reader (English) Download
Woven Words (English) Download



NCERT Class 10 Books in Hindi (PDFs)

Book Name PDFs
विज्ञान Download
गणित Download
भारत और समकालीन विश्व भाग – 2 Download
आर्थिक विकास की समझ Download
समकालीन भारत – II Download
लोकतान्त्रिक राजनीति – II Download
कृतिका Download
संचयन भाग – 2 Download
क्षितिज Download
स्पर्श Download
First Flight (English) Download
Footprints Without Feet Supplementary Reader (English) Download



NCERT Class 9 Books in Hindi (PDFs)

Book Name PDFs
विज्ञान Download
गणित Download
भारत और समकालीन विश्व भाग – 1 Download
अर्थशास्त्र Download
समकालीन भारत – 1 Download
लोकतान्त्रिक राजनीति – 1 Download
क्षितिज Download
स्पर्श Download
कृतिका Download
संचयन Download
Beehive English Textbook Download
Moments Supplementary Reader Download
Words and Expressions – I Download



NCERT Class 8 Books in Hindi (PDFs)

Book Name PDFs
विज्ञान Download
गणित Download
संसाधन एवं विकास (भूगोल) Download
सामाजिक एवं राजनितिक जीवन (सामाजिक विज्ञान) Download
हमारे अतीत – III Download
भारत की खोज Download
दूर्वा Download
वसंत Download
संक्षिप्त बुद्धचरित्र Download
Honeydew (English) Download
It So Happened (English) Download

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

TAGS:-class 10 science handwritten notes in hindi pdf,9th class chemistry notes in hindi pdf,9th class science notes in hindi pdf download,class 9 science notes in hindi medium,up board class 9 science notes in hindi pdf,cbse class 10 science notes in hindi pdf,ncert class 9 science notes in hindi medium chapter 1,rbse class 9 science notes in hindi pdf

Leave A Reply

Your email address will not be published.