Neetu Singh English book PDF Free Download

0

Neetu Singh English book PDF

हेलो दोस्तों, आज हम आपके लिए Neetu Singh English book PDF Free Download  की बहुत ही सरल और महत्वपूर्ण नोट्स की पीडीऍफ़ लाये है! Quantum CAT PDF में आपके लिए बहुत ही महत्वूर्ण प्रश्नो को शमिल किया गया है! जो आपके आने वाले सभी सरकारी एग्जाम (U.P.P, U.P.S.I,U.P.T.G.T, P.G.T,L.L.B, R.R.B, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, इत्यादि) की त्यारी के लिए बहुत ही उपयोगी साबित होंगे! अगर आप एग्जाम के अंतिम दिनों में अच्छी तैयारी करना कहते है तो Plinth To Paramount English Book By Neetu Singh PDF आपके लिए बहुत उपयोगी होगी!

govtjobpdf.com एक ऑनलाइन एजुकेशनल प्लेटफ़ॉर्म है, जहां आप UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO और कई अन्य परीक्षाओं के लिए मुफ्त PDF डाउनलोड कर सकते हैं।

सभी सरकारी एग्जाम में हिंदी से संभंधित 20-25 प्रश्न पूछे जाते है इसलिए  Plinth To Paramount English Book By Neetu Singh PDF  के इन नोट्स को अच्छे से पढ़ कर आप किसी भी सरकारी एग्जाम में कम से कम 15-20 प्रश्नो को बड़ी आसानी से हल कर सकते है! paramount english grammar book Download हमने निचे उपलब्ध करा दी है जिसे आप पीडीऍफ़ को अच्छे से देख कर उसे डाउनलोड बटन पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है!   अगर इस पीडीऍफ़ से संभंधित आपको किसी भी प्रकार की शिकायत या कोई सुझाव हो तो आप हमे निचे दिए कमेंट बॉक्स में लिख कर बता सकते है! हमे आपकी सहायता करके बहुत ख़ुशी होगी हम आपके एक अच्छे भविष्य की कामना करते है !

govtjobpdf.com कई और नए PDF अपडेट करेगा और सामग्री और परीक्षा अपडेट को अपडेट करेगा, विजिटिंग बनाए रखेगा और हमारे पोस्ट को साझा करेगा, इसलिए अधिक लोग इसे प्राप्त करेंगे।

Topic Covered in Neetu Singh English Book – Plinth To Paramount:-

  1. Definition
  2. types of tenses
  3. Further division
  4. Present tense
  5. Past tense
  6. future tense
  7. Simple present
  8. present continuous
  9. Present Perfect
  10. Present Perfect Continuous
  11. Simple Past
  12. Past Continuous Tense
  13. Past Perfect Tense
  14. Past Perfect Continuous Tense
  15. Simple Future
  16. Future Continuous Tense
  17. Future Perfect Tense
  18. Future Perfect Continuous Tense
Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e-books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here General science Handwriting Notes Download > Clic Here

English Grammar Rules in Hindi 

Noun-
Generally, The purpose of a sentence is to provide information about or give instructions to a person, animal, place or thing.

The word or Words used in the sentence that refer to the name of the person, animal, place or thing are known as Noun. it is probably the most widely used part of speech.

वाक्य का उपयोग आमतौर पर किसी व्यक्ति, स्थान या वस्तु के बारे में जानकारी या उसे कोई निर्देश देने के लिए किया जाता है। वाक्य में प्रयुक्त होने वाले किसी भी व्यक्ति, स्थान या वस्तु के नाम को Noun कहते हैं। ऐसे शब्दों को हिंदी व्याकरण में संज्ञा कहते हैं।

जैसे- Ram, Boy, House, happiness, cow etc.

Kinds of Noun
Nouns are classified as follows-

(A) Proper noun

(B) Common Noun

(C) Collective Noun

(D) Material Noun

(E) Abstract Noun

Proper Noun (व्यक्तिवाचक संज्ञा)
वह Noun जिससे किसी विशेष व्यक्ति, स्थान, वस्तु आदि का ज्ञान होता है जैसे- Ram, Sita, Kalidas, Agra, Lucknow, Tajmahal, Red fort etc.

Common Noun (जातिवाचक संज्ञा)
वह संज्ञा जिससे एक ही प्रकार के प्राणी या वस्तु की जाति का बोध होता है जैसे- horse, man, book ,table, pencil etc.

Collective Noun (समूहवाचक संज्ञा)
वह संज्ञा शब्द जो समूह की ओर संकेत करता है, collective noun कहलाता है जैसे- Army, Band, Team , Bundle, Class, Flock, Crowd etc.

Material Noun (पदार्थ वाचक संज्ञा)
वे संज्ञा शब्द जिनसे द्रव्य, धातु अथवा पदार्थों का बोध होता है, Material noun (पदार्थ वाचक संज्ञा) कहलाते हैं जैसे- Gold, Silver, Flour, Stone, Milk, water etc.

Abstract Noun (भाववाचक संज्ञा)
वह संज्ञा शब्द जिससे भावना गुण, कार्य, दशा आदि का बोध होता है, Abstract Noun कहलाता है जैसे- Joy, Grief, Freedom, Boyhood, happiness, Honesty, Beauty, illness etc.

English Grammar Questions And Answers:-

 1. She was a devoted wife and looked _______ her husband.
A. at
B. upon
C. after
D. for

Answer: C.after

2. Good sleep is necessary _______ good health.
A. from
B. for
C. of
D. at

Answer: B.for

3. My voice reverberated _______ the walls of the castle.
A. from
B. on
C. with
D. in

Answer: A.from

4. A steady minds triumphs _______ difficulties.
A. with
B. at
C. in
D. over

Answer: D.over

5. Jack’s mind was attuned _______ music.

A. on
B. at
C. with
D. to
Answer-D

6. I bought him _______ with great difficulty.
A. round
B. up
C. in
D. about
Answer-B

7. My uncle has invested a lot of money _______ farming.
A. in
B. on
C. for
D. into
Answer-A

8. India is committed _______ a policy of peaceful existence.
A. with
B. of
C. for
D. to
Answer-D

9. Exercise is beneficial ______ health.
A. towards
B. in
C. for
D. to

Answer: D.to

10. A good judge never jumps ________ to conclusion.
A. to
B. at
C. on
D. for

Answer: B.at

11. A good judge never gropes _______ the conclusion.
A. in
B. on
C. for
D. into

Answer: C.for

12. The principal called _______ the names of the winners.
A. at
B. on
C. for
D. out

Answer: D.out

13. Siva has no control ______ his temper.
A. in
B. after
C. at
D. over

Answer: D.over

14. He was advised to abstain ________ all alcoholic drinks.
A. to
B. at
C. from
D. for

Answer: C.from

15. Minority asoirations cannot forever be kept in check _______ the gun.
A. from
B. by
C. under
D. with

Answer: A.with

TOPICS – Paramount English Book Pdf

NUMBER OF PAGES – 424

Click Here to Download this PDF :- Paramount English Book Pdf 

 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

TAGS:-neetu singh english book volume 1 pdf free download,neetu singh english book pdf volume 2,neetu singh english book volume 1 pdf in hindi,paramount english book by neetu singh volume 2 pdf free download,neetu singh english book 2022,kd campus english book volume 2 pdf,neetu singh english book new edition,kd publication english book by neetu singh

Leave A Reply

Your email address will not be published.