Indian Agriculture Notes PDF Download

0

Indian Agriculture PDF Download

Hello Friends

Today, we are sharing Indian Agriculture PDF It can prove very useful for upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many more. So Indian Agriculture PDF is very important for any competitive exam. This free PDF will be very helpful for your exam. This PDF is being provided to you for free which you have given below DOWNLOAD button You can do DOWNLOAD by clicking on it, you can also go to the related notes and DOWNLOAD some new PDF related to this PDF. You can learn about all the new updates on govtjobpdf.com by clicking on the Allow button on the screen.

आपकी प्रतियोगी परीक्षाओं को और भी सफल बनाने के लिए आज हम सभी विद्यार्थियों के लिए PDF’S का भंडार लेकर आये हैं यह PDF’S आपके प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे IAS.PCS.SSC.BANK.RAILWAY.DEFENSE. तथा अन्य परीक्षाओं की तैयारी के लिए बहुत महत्वपूर्ण है इन PDF’S को आप आसानी से DOWNLOAD कर सकते हैं

govtjobpdf.com is an online educational platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO and many other exams.

Our Indian Agriculture PDF are very simple and easy. We cover the basic topics like Maths, Geography, History, Polity, etc for the upcoming SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, Exams including previous year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Related PDF

govtjobpdf.com will update many more new PDFs and update content and exam updates, keep visiting and share our posts, so more people will get it.

Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Clic Here

 

Indian agriculture

Introduction

Agriculture is the most important sector of Indian Economy. Indian agriculture sector accounts for 18 per cent of India’s gross domestic product (GDP) and provides employment to 50% of the countries workforce. India is the world’s largest producer of pulses, rice, wheat, spices and spice products. India has many areas to choose for business such as dairy, meat, poultry, fisheries and food grains etc.

Importance of indian agriculture

  • Importance of Agriculture in Employment-Agriculture is also a source of employment. It is providing employment to many of the people. Many of the labourers get their wages daily through agriculture either they are tractor drivers, grass cutters, many technicians of farming apparatuses or everyone who indulge in such cultivation activities.
  • Importance of Agriculture in Water SavingAgriculture is the sector which demands a lot of water for irrigation. This is a profession which mostly depends on weather. If there would be less water supply then it can lead to crop crash.

Topics under the same-

  • Agriculture and colonialism.
  • Indian agriculture after independence.
  • Major products and yields.
  • Horticulture.
  • Organic Agriculture.
  • Sugar industry.
  • Marketing.
  • Dairy industry

SOME IMPORTANT QUESTIONS IN HINDI

1. ‘रैंचिंग पद्धति’ से खेती किस देश में की जाती है ?
(a) अमेरिका
(b) जापान
(c) चीन
(d) आस्ट्रेलिया

उत्तर: d

2. भारत में सामान्यतः खेती की कौन सी पद्धति अपनाई जाती है ?
(a) शुष्क खेती
(b) मिश्रित खेती
(c) रैंचिंग खेती
(d) स्थानांतरित खेती

उत्तर: b. 

3. खेती की वह कौन सी प्रणाली है जिसमे किसान का सीधा सम्बन्ध राज्य से होता है ?
(a) काश्तकारी खेती
(b) सामूहिक खेती
(c) सहकारी खेती
(d) संयुक्त खेती

उत्तर: a. 

4. बाढ़ प्रभावित क्षेत्रों में किस प्रकार की खेती की जाती है ?
(a)  तर खेती
(b) दियारा खेती
(c) तैरती खेती
(d) आर्द्र खेती

उत्तर: b. 

5. ‘परमाकल्चर’ किसका पर्याय है ?
(a)  व्यापारिक खेती
(b) सिंचित खेती
(c) पारिस्थितिकी खेती
(d)  इनमें से कोई नही

उत्तर: c. 

6. भारत में झूमिंग खेती किन क्षेत्रों में होती है ?
(a) राजस्थान
(b) ओडिशा
(c) तटीय क्षेत्रों में
(d) पूर्वोत्तर प्रदेशों में

उत्तर: d. 

7. सब्जियों की व्यापारिक खेती को क्या कहते हैं ?
(a) सेरीकल्चर
(b) हार्टीकल्चर
(c) ओलरीकल्चर
(d) सिल्वीकल्चर

उत्तर: c. 

8. “स्टॉक फार्मिंग” का सम्बन्ध किससे है ?
(a) पशुओं का प्रजनन
(b) अच्छी प्रजाति के बीजों का प्रयोग
(c) 2-3 फसलों को एक साथ उगाना
(d) निम्न में से कोई नही

उत्तर: a. 

9. “विटीकल्चर” का सम्बन्ध किससे है ?
(a) सिल्क उत्पादन
(b) अंगूर उत्पादन
(c) शहद उत्पादन
(d) ऊन उत्पादन

उत्तर: b. 

10. पौधे की सामान्य बृद्धि के लिए मिट्टी का ph मान कितना होना चाहिए ?
(a) 6 से 7.5 के मध्य
(b) 3 से 4 के मध्य
(c) 2 से 3 के मध्य
(d) 8 से 10 के मध्य

उत्तर: a. 

11.भारत में से निम्न में कौन वाणिज्यिक फसल है?
A. गन्ना
B. तंबाकू
C. जूट
D. उपरोक्त सभी

उत्तर: D. 

12.कौन सा भारतीय राज्य दालों का सबसे बड़ा उत्पादक है?
A. महाराष्ट्र
B. उत्तर प्रदेश
C. मध्य प्रदेश
D. राजस्थान

उत्तर: C. 

13.भारत में चावल उत्पादक राज्यों में प्रथम स्थान किसका है?
A. पंजाब
B. उत्तर प्रदेश
C. आंध्र प्रदेश
D. पश्चिम बंगाल

उत्तर: D . 

14.भारत का सबसे बड़ा खाद्यान्न उत्पादक राज्य कौन सा है?
A. उत्तर प्रदेश
B. पंजाब
C. मध्य प्रदेश
D. पश्चिम बंगाल

उत्तर: A. 

15.निम्नलिखित में से कौन सही सुमेलित नहीं है?
A. रबी फसल – सरसों, ककड़ी
B. खरीफ फसल- मक्का
C. जायद फसल – खीरा,तरबूज
D. नकदी फसल-कपास

उत्तर: A. 

16.निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही नहीं है?
A. भारत विश्व में फलों का दूसरा सबसे बड़ा उत्पादक है।
B. भारत दुनिया में सब्जियों का सबसे बड़ा उत्पादक है।
C. फल, सब्जियों और मसालों के उत्पादन को बागवानी कहा जाता है।
D. उत्तर प्रदेश भारत में गेहूं का सबसे बड़ा उत्पादक है।

उत्तर: B. 

17.भारत में कौन सी एजेंसी खाद्यान्न उत्पादन की खरीदवितरण और भंडारण के लिए जिम्मेदार है?
A. कृषि मंत्रालय
B. भारतीय खाद्य निगम
C. नेफेड
D. ट्राईफेड

उत्तर: B. 

18.गन्ने के उचित एवं लाभकारी मूल्य (एफआरपीको कौन मंजूरी देता है?
A. आर्थिक मामलों की मंत्रिमंडलीय समिति
B. कृषि लागत एवं मूल्य आयोग
C. विपणन और निरीक्षण निदेशालय, कृषि मंत्रालय
D. कृषि उपज मंडी समिति

उत्तर: A. 

19.भारत में कृषि उत्पादों को बाजार में कौन नियंत्रित करता है?
A. आवश्यक वस्तु अधिनियम, 1955
B. राज्यों द्वारा अधिनियमित कृषि उपज बाजार समिति अधिनियम
C. कृषि उपज (श्रेणीकरण और अंकन) अधिनियम, 1937
D. खाद्य उत्पाद अधिनियम 1956 और मांस और खाद्य उत्पाद अधिनियम, 1973

उत्तर: B. 

20.निम्न में से कौन सा कथन सही नहीं है?
A. भारत विश्व में फलों का दूसरा सबसे बड़ा उत्पादक है।
B. भारत दुनिया में सब्जियों का सबसे बड़ा उत्पादक है।
C. फल और  सब्जियों के उत्पादन को बागवानी कहा जाता है।
D. उत्तर प्रदेश भारत में गेहूं का सबसे बड़ा उत्पादक है।

उत्तर: B. 

<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Indian Agriculture PDF:- CLICK HARE TO DOWNLOAD

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

TAGS:-agriculture notes pdf in hindi,bsc agriculture notes pdf in hindi,bsc agriculture 1st year notes pdf in hindi,agriculture heritage notes pdf in hindi,bsc agriculture notes pdf by icar,dairy science notes pdf in hindi,fundamentals of agronomy pdf in hindi,jet exam book in hindi pdf

Leave A Reply

Your email address will not be published.