Important Science Questions PDF in English

0

Science Questions PDF in English

Hello Friends

आपकी प्रतियोगी परीक्षाओं को और भी सफल बनाने के लिए आज हम सभी विद्यार्थियों के लिए Important Science Questions PDF in English का भंडार लेकर आये हैं यह PDF’S आपके प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे IAS.PCS.SSC.BANK.RAILWAY.DEFENSE. तथा अन्य परीक्षाओं की तैयारी के लिए बहुत महत्वपूर्ण है इन PDF’S को आप आसानी से DOWNLOAD कर सकते हैं

Today, we are sharing Important Science Questions PDF in English.It can prove very useful for upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many more. So Importan Handwriting Savidhan Notes in Hindi PDF important for any competitive exam. This free PDF will be very helpful for your exam. This PDF is being provided to you for free which you have given below DOWNLOAD button You can do DOWNLOAD by clicking on it, you can also go to the related notes and DOWNLOAD some new PDF related to this PDF. You can learn about all the new updates on govtjobpdf.com by clicking on the Allow button on the screen.

govtjobpdf.com is an online educational platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO and many other exams.

Our Important Science Questions PDF in English are very simple and easy. We cover the basic topics like Maths, Geography, History, Polity, etc for the upcoming SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, Exams including previous year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Related PDF

govtjobpdf.com will update many more new PDFs and update content and exam updates, keep visiting and share our posts, so more people will get it.




Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Click Here

Q1. Alcoholic drink contains .
Ans -: Ethyl Alcohol
Q2. Glucose in stored in the form of by Animals.
Ans -: Glycogen
Q3. Ascariasis is caused by .
Ans -: Round Worm
Q4. BCG vaccination (Bacillus Calmette Guerin) givesimmunity from .
Ans -: Tuberculosis
Q5. Blood groups was discovered by –
Ans -: Karl Landsteiner
Q6. The first successful heart transplant in India was performed by –
Ans -: Dr. Panangipalli Venugopal
Q7. The oral polio vaccine was discovered by –
Ans -: Jonas Salk
Q8. Companion cells are unique to .
Ans -: Angiosperms
Q9. DNA stands for .
Ans -: Deoxy ribonucleic Acid
Q10. Dog bite can cause rabies. Bite of which other animal can also cause rabies?
Ans -: Bat

Q11. Endocrine glands are also known as .
Ans -: Ductless Glands
Q12. The Small Pox vaccine was discovered by –
Ans -: Edward Jenner
Q13. Deficiency of iodine leads to .
Ans -: Enlargement of Thyroid Gland
Q14. First vaccine produced by bio-technology was used against which virus?
Ans -: Hepatitis-B
Q15. Turmeric is obtained from of a Plant.
Ans -: Stem
Q16. Genes are made by .
Ans -: Polynucleotides
Q17. Haematopoies is occurs in .
Ans -: Bone marrow
Q18. Leprosy is also known as .
Ans -: Hansen’s Disease
Q19. A human skull has number of bones.
Ans -: 22 Bones
Q20. Deposition of which acid in the muscles leads to a feeling of fatigue in Humans?
Ans -: Lactic Acid

Q21. RBC’s count in the blood is increased when a person is having .
Ans: Polycythaemia
Q22. Where are the Lachrymal glands situated in the human body?
Ans: Eye Orbit
Q23. The red, blue and purple colour seen in plants is because of the pigment.
Ans: Anthocyanin
Q24. Which part of the human brain controls Motor skills of the body?
Ans: Frontal Lobes
Q25. What is the name the hormone that regulates the amount of glucose in the blood .
Ans: Insulin
Q26. Name the gas used for making vegetable ghee?
Ans: Hydrogen
Q27. Which is the largest gland in the human body?
Ans: Liver
Q28. The smallest functional unit of a kidney is the ?
Ans: Nephron
Q29. James D. Watson, a Nobel Prize winning scientist is expert in the field of .
Ans: Genetics
Q30. Polio is caused by a .
Ans: Virus

Q31. The flow of energy in the Energy Pyramid is always .
Ans: Upwards
Q32. Saliva helps in the digestion of .
Ans: Starch
Q33. Which Parent’s chromosome is used for sex determination test?
Ans: Father
Q34. The bio-gas used for cooking is a mixture of .
Ans: Methane & Carbon dioxide
Q35. The yellow colour of the human faeces is a result of the pigment called .
Ans: Urobilin
Q36. Which air pollutant causes the most serious health hazards?
Ans: Sulphur dioxide
Q37. Vitamin K is required for the synthesis of .
Ans: Prothrombin
Q38. Which compound is used in anti-malarial drug?
Ans: Chloroquine
Q39. Dental cavities are caused because of the deficiency of?
Ans: Fluorine
Q40. What is the process of filtering blood through an artificial kidney called?
Ans: Dialysis

Q41. Which is the first vaccine injected into a newly born baby?
Ans: BCG
Q42. Food poisoning is caused by .
Ans: Clostridium botulinum
Q43. Which hormone is used as an oral contraceptive?
Ans: Progesterone
Q44. The longest and largest bone in the human body is?
Ans: Femur
Q45. Which metal is present in hemoglobin?
Ans: Iron
Q46. What is the total number of chromosomes found in the human gene?
Ans: 46
Q47. The PH value of human blood is?
Ans: 7.40
Q48. The plants, which grow under water stress conditions are called?
Ans: Xerophytes
Q49. During photosynthesis, Solar Energy is converted to .
Ans: Chemical energy
Q50. Which is the smallest bone in the human body?
Ans: Stapes

Q51. The study of Trees is called?
Ans: Dendrology
Q52. Who proposed the Theory of natural selection?
Ans: Dendrology
Q53. Turpentine oil is obtained from .
Ans: Resin from Pines
Q54. Upper most layer of skin is called?
Ans: Epidermis
Q55. Which is the only element found in Chlorophyll?
Ans: Magnesium
Q56. What are Bryophytes ?
Ans: Amphibious Plants
Q57. Which component of the Cell is called it’s ‘Kitchen’?
Ans: Chloroplast
Q58. What is known as ‘Suicidal bags of cell’?
Ans: Chloroplast
Q59. What is systolic and diastolic pressure in a healthy man?
Ans: 120mm & 80mm
Q60. Dermatology is the study of?
Ans: Human Skin

 

Related PDF

अन्य महत्वपूर्ण पीडीऍफ़ देखने के लिए निचे दी गयी लिंक पर क्लिक करे

10000 General Knowledge Questions / सामान्य ज्ञान की शोर्ट ट्रिक्स\ हिंदी व्याकरण Book और साहित्य Notes PDF/ HSSC Group D Question Paper in Hindi PDF/ Lucent (सामान्य विज्ञान) Book PDF Hindi and English/                 Bipin Chandra Important History Book in Hindi PDF /. अर्थशास्त्र Important Notes In Hindi For SSC PDF/ 2020 General Knowledge (सामान्य ज्ञान) Book in Hindi Free PDF Download   / Lucent Collection Of 1000 Important GK In Hindi Questions Answers PDF Download /

Important Science Questions ANSWER One Liner 

1. भगवान बुद्ध को ज्ञान की प्राप्ति कहाँ हुई थी? बोधगया
2. आर्य समाज की स्थापना किसने की ? स्वामी दयानंद ने
3. पंजाबी भाषा की लिपि कौनसी है ? गुरुमुखी
4. भारत की मुख्य भूमि का दक्षिणतम किनारा कौनसा है ? कन्याकुमारी
5. भारत में सबसे पहले सूर्य किस राज्य में निकलता है ? अरुणाचल प्रदेश
6. इंसुलिन का प्रयोग किस बीमारी के उपचार में होता है ? मधुमेह
7. बिहू किस राज्य का प्रसिद्ध त्योहार है ? असम
8. कौनसा विटामिन आंवले में प्रचुर मात्रा में मिलता है ? विटामिन C
9. भारत का प्रथम गवर्नर जनरल कौन था ? विलियम बैंटिक
10. कागज का आविष्कार किस देश में हुआ ? चीन
11. गौतम बुद्ध का बचपन का नाम क्या था ? सिद्धार्थ
12. भारत में सशस्त्र बलों का सर्वोच्च सेनापति कौन होता है ? राष्ट्रपति
13. रतौंधी किस विटामिन की कमी से होती है ? विटामिन A
14. पोंगल किस राज्य का त्योहार है ? तमिलनाडु
15. गिद्धा और भंगड़ा किस राज्य के लोक नृत्य हैं ? पंजाब
16. टेलीविजन का आविष्कार किसने किया ? जॉन लोगी बेयर्ड
17. भारत की पहली महिला शासिका कौन थी ? रजिया सुल्तान Quiz Questions
18. मछली किसकी सहायता से सांस लेती है ? गलफड़ों
19. ‘इंकलाब जिंदाबाद’ का नारा किसने दिया ? भगत सिंह ने
20. जलियांवाला बाग हत्याकांड कब व कहाँ हुआ ? 1919 ई. अमृतसर
21. 1939 ई. में कांग्रेस छोड़ने के बाद सुभाषचंद्र बोस ने किस दल की स्थापना की ? फॉरवर्ड ब्लॉक
22. ‘पंजाब केसरी’ किसे कहा जाता है ? लाला लाजपत राय
23. सांडर्स की हत्या किसने की थी ? भगत सिंह
24. 1857 ई. के विद्रोह में किसने अपना बलिदान सबसे पहले दिया ? मंगल पांडे
25. भारत की पहली महिला राज्यपाल कौन थी ? सरोजिनी नायडु
26. माउन्ट एवेरेस्ट पर दो बार चढ़ने वाली पहली महिला कौन थी ? संतोष यादव
27. ‘ब्रह्म समाज’ की स्थापना किसके द्वारा की गई ? राजा राममोहन राय
28. स्वामी दयानंद सरस्वती का मूल नाम क्या था ? मूलशंकर
29. ‘वेदों की ओर लोटों’ का नारा किसने दिया ? दयानंद सरस्वती
30. ‘रामकृष्ण मिशन’ की स्थापना किसने की ? स्वामी विवेकानंद
31. वास्कोडिगामा भारत कब आया ? 1498 ई.
32. वास्कोडिगामा कहाँ का रहने वाला था ? पुर्तगाल
33. हवा महल कहाँ स्थित है ? जयपुर
34. सिख धर्म का संस्थापक किस सिख गुरु को माना जाता है ? गुरु नानक
35. सिखों का प्रमुख त्यौहार कौन-सा है ? बैसाखी




Important Science Questions PDF in English

Click here to Download

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

TAGS:-general science questions and answers pdf in hindi,general science questions with answers pdf,10000 general science questions pdf,general science questions for competitive exams pdf in hindi,general science one liner pdf in english,general science pdf for competitive exams,ssc cgl science questions pdf in hindi,500 science general knowledge question answer

Leave A Reply

Your email address will not be published.