Important MP GK Notes in Hindi PDF Download

0

MP GK Notes in Hindi PDF

Hello Friends

आपकी प्रतियोगी परीक्षाओं को और भी सफल बनाने के लिए आज हम सभी विद्यार्थियों के लिए Important MP GK Notes in Hindi PDF का भंडार लेकर आये हैं यह PDF’S आपके प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे IAS.PCS.SSC.BANK.RAILWAY.DEFENSE. तथा अन्य परीक्षाओं की तैयारी के लिए बहुत महत्वपूर्ण है इन PDF’S को आप आसानी से DOWNLOAD कर सकते हैं

Today, we are sharing Important MP GK Notes in Hindi PDF.It can prove very useful for upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many more. So Importan Handwriting Savidhan Notes in Hindi PDF important for any competitive exam. This free PDF will be very helpful for your exam. This PDF is being provided to you for free which you have given below DOWNLOAD button You can do DOWNLOAD by clicking on it, you can also go to the related notes and DOWNLOAD some new PDF related to this PDF. You can learn about all the new updates on govtjobpdf.com by clicking on the Allow button on the screen.

govtjobpdf.com is an online educational platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO and many other exams.

Our Important MP GK Notes in Hindi PDF are very simple and easy. We cover the basic topics like Maths, Geography, History, Polity, etc for the upcoming SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, Exams including previous year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Related PDF

govtjobpdf.com will update many more new PDFs and update content and exam updates, keep visiting and share our posts, so more people will get it.




Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Click Here

 

Related PDF

अन्य महत्वपूर्ण पीडीऍफ़ देखने के लिए निचे दी गयी लिंक पर क्लिक करे

10000 General Knowledge Questions / सामान्य ज्ञान की शोर्ट ट्रिक्स\ हिंदी व्याकरण Book और साहित्य Notes PDF/ HSSC Group D Question Paper in Hindi PDF/ Lucent (सामान्य विज्ञान) Book PDF Hindi and English/                 Bipin Chandra Important History Book in Hindi PDF /. अर्थशास्त्र Important Notes In Hindi For SSC PDF/ 2020 General Knowledge (सामान्य ज्ञान) Book in Hindi Free PDF Download   / Lucent Collection Of 1000 Important GK In Hindi Questions Answers PDF Download /

History Questions Answer 

1. ममेलुक का शाब्दिक अर्थ क्या है?

A. ऐसा दास जिसको जन्म देने वाले माता-पिता दास ना हो

B. गुलाम माता-पिता का बच्चा

C. गुलाम माता-पिता के गुलाम बच्चे

D. उपरोक्त में से कोइ नहीं

Ans: A

2. ब्रिहदेश्वर मंदिर कर निर्माण किसने करवाया था?

A. परान्टका I

B. अनुरुधापुर

C. राजाराज I

D. राजाराज

Ans: C

3. 1854 की वुड डिस्पैच की उपलब्धियों का मूल्यांकन करने के लिए किस आयोग का गठन किया गया था?

A. बटलर आयोग

B. हंटर आयोग

C. हेनरी आयोग

D. सड्लर आयोग

Ans: B

4. किस आंदोलन के दौरानवंदे मातरम गायन के लिए राजद्रोह की संज्ञा दी गयी था?

A. भारत छोड़ो आंदोलन

B. स्वदेशी आंदोलन

C. व्यक्तिगत सत्याग्रह

D. सविनय अवज्ञा

Ans: B

5. सिविल अवज्ञा आंदोलन के दौरान त्रिचिनोपोली से वेदरनयम तक मार्च का नेतृत्व किसने किया?

A. चिनप्पा

B. गाँधी

C. राजगोपालाचारी

D. सरोजिनी नायडू

Ans: C

हड़प्पा सभ्यताकला और वास्तुकला पर सामान्य ज्ञान प्रश्नोतरी

6. मौर्य साम्राज्य के संस्थापक कौन था?

A. चन्द्रगुप्त मौर्य

B. अशोक

C. बिन्दुसार

D. अजातशत्रु

Ans: A

7. निम्न में से कौन सबसे पुराना वेद है?

A. सामवेद

B. यजुर्वेद

C. ऋग्वेद

D. अथार्वेदा

Ans: C

8. निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

I. उपनिषद का शाब्दिक अर्थ है निकट आना और निकट बैठना

II. ग्रंथ में शिक्षकों और छात्रों के बीच बातचीत का समावेस हैl

उपनिषद के बारे में निम्न कथन (ओं) में से कौन सा सही है?

A. I और II दोनों

B. केवल I

C. केवल II

D. उपरोक्त में से कोई नहीं

Ans: A

9. निम्नलिखित में से किसने अर्थशास्त्र की रचना की थी?

A. चाणक्य

B. अशोक

C. पाणिनि

D. विश्वामित्र

Ans: A

10. निम्नलिखित में से किसके राज दरबार में मेगास्तेनीज ने एक राजदूत के रूप में सेवा की थी?

A. चन्द्रगुप्त मौर्य

B. अशोक

C. समुन्द्रगुप्त

D. हर्षवर्धन

Ans: A

 




Important MP GK Notes in Hindi PDF
Click here to Download

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern based pdfs for RRB JE , SSC CGL , SSC CHSL , RRB NTPC, etc. its helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Tags :-mp gk handwritten notes pdf in hindi,mukesh maheshwari mp gk 2021 pdf free download,drishti mp gk book pdf,punekar mp gk book pdf free download,mp gk notes in english pdf download,mp gk 2021 pdf download,mp gk 2022 pdf download,mp gk pdf for mp police constable

Leave A Reply

Your email address will not be published.