Important Complete Computer Notes PDF in Hindi/कम्पलीट कंप्यूटर नोट्स इस पीडीऍफ़ में दिए गए है

0

Important Complete Computer Notes PDF

Hello Friends

आपकी प्रतियोगी परीक्षाओं को और भी सफल बनाने के लिए आज हम Important Complete Computer Notes PDF in Hindi लेकर आये हैं यह Computer PDF आपके प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे IAS.PCS.SSC.BANK.RAILWAY.DEFENSE. तथा अन्य परीक्षाओं की तैयारी के लिए बहुत महत्वपूर्ण है इन PDF’S को आप आसानी से DOWNLOAD कर सकते हैं

Today, we are sharingImportant Important Complete Computer Notes PDF in Hindi It can prove very useful for upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many more. So Computer GK PDF is very important for any competitive exam. This free PDF will be very helpful for your exam. This PDF is being provided to you for free which you have given below DOWNLOAD button You can do DOWNLOAD by clicking on it, you can also go to the related notes and DOWNLOAD some new PDF related to this PDF. You can learn about all the new updates on govtjobpdf.com by clicking on the Allow button on the screen.

GOVTJOBPDF.COM is an online educational platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO and many other exams.

OurImportant Complete Computer Notes PDF in Hindi is very simple and easy. We cover basic topics like Maths, Geography, History, Polity, etc for the upcoming SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, Exams including previous year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Related PDF

  1. MOST POPULAR FULL FORMS LIST IN HINDI
  2. IMPORTANT COMPUTER BOOK PDF IN HINDI
  3. Important Computer Short Question In Hindi PDF
  4. Top Gk Questions With Answers In Hindi
  5. Important Computer Objective Questions Answers In Hindi By Mahendra Group
  6. Computer MCQ In Hindi
  7. Computer Notes In Hindi PDF Free Download

GOVTJOBPDF.COM will update many more new PDFs and update content and exam updates, keep visiting and share our posts, so more people will get it.




Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Clic Here
Download Now PDF

Computer A to Z Full Forms

  • ABC : Tans off – Berry computer
  • A/D : Analog to digital
  • GP : Graphics port
  • AI : Artificial intelligence
  • ALGOL : Algorithmic Language
  • ALU : Arithmetic Logic Unit
  • AM : Amplitude Modulation
  • AMD : Advanced Micro Devices
  • ANSI : American National standards Institute
  • ARPNET : Advanced Research Project Agency Network
  • ASIC : Application specific Integration circuit
  • ASCII : Americna Standard code for Information Interchange
  • ATM : Asynchronous Transfer Mode/Automatic Teller Machine
  • BARC : Bhabha Atomic Research centre
  • Basic : Beginners‟ All – Purpose symbolic In-suction code
  • BCD : Binary coded Decimal
  • BEMA : Business Equipment Manufactures association
  • BIOS : Basic Input Output system

QUESTION AND ANSWER:-

1. कंप्यूटर के आविष्कारक कौन हैं ?
(A) वॉन न्यूमेन
(B) जे एस किल्बी
(C) चार्ल्स बैबेज
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: C. 

2. सबसे पहला कंप्यूटर का नाम क्या था ?
(A) ATARIS
(B) ENIAC
(C) TANDY
(D) NOVELLA

उत्तर: B. 

3. आधुनिक कम्प्यूटर की खोज सर्वप्रथम कब हुई ?
(A) 1949
(B) 1951
(C) 1946
(D) 1947

उत्तर: C. 

4. कम्प्यूटर के क्षेत्र में महान क्रांति कब से आई ?
(A) 1977
(B) 2000
(C) 1955
(D) 1960

उत्तर: D. 

5. कंप्यूटर का हिन्दी नाम क्या है ?
(A) गणना करनेवाला
(B) संगणक
(C) हिसाब लगानेवाला
(D) परिगणक

उत्तर: B. 

6. कंप्यूटर साक्षरता दिवस कब मनाया जाता है ?
(A) 5 दिसम्बर
(B) 14 दिसम्बर
(C) 22 दिसम्बर
(D) 2 दिसम्बर

उत्तर: D. 

7. CPU का पूर्ण रूप क्या है ?
(A) Central Processing Unit
(B) Central Problem Unit
(C) Central Processing Union
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: A. 

8. इनमें से कौन सर्च इंजन नहीं है ?
(A) Google
(B) Yahoo
(C) Baidu
(D) Wolfram Alpha

उत्तर: D. 

9. निम्न में कौन इनपुट इकाई है ?
(A) माऊस
(B) की-बोर्ड
(C) स्कैनर
(D) इनमें से सभी

उत्तर: D. 

10. 1 किलोबाइट (KB) कितने बाइट के बराबर होते है ?
(A) 1024 बाइट
(B) 1024 मेगाबाइट
(C) 1024 गीगाबाइट
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: A. 




Important Complete Computer Notes PDF in Hindi:-

CLICK HERE TO DOWNLOAD>>

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern based pdfs for RRB JE , SSC CGL , SSC CHSL , RRB NTPC, etc. its helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Leave A Reply

Your email address will not be published.