General Awareness PDF

0

General Awareness Questions and Answers PDF

Hello Friends

Today, we are sharing General Awareness Questions and Answers PDF It can prove very useful for upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many more. So General Awareness Questions and Answers PDF is very important for any competitive exam. This free PDF will be very helpful for your exam. This PDF is being provided to you for free which you have given below DOWNLOAD button You can do DOWNLOAD by clicking on it, you can also go to the related notes and DOWNLOAD some new PDF related to this PDF. You can learn about all the new updates on govtjobpdf.com by clicking on the Allow button on the screen.

आपकी प्रतियोगी परीक्षाओं को और भी सफल बनाने के लिए आज हम सभी विद्यार्थियों के लिए PDF’S का भंडार लेकर आये हैं यह PDF’S आपके प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे IAS.PCS.SSC.BANK.RAILWAY.DEFENSE. तथा अन्य परीक्षाओं की तैयारी के लिए बहुत महत्वपूर्ण है इन PDF’S को आप आसानी से DOWNLOAD कर सकते हैं

govtjobpdf.com is an online educational platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO and many other exams.

Our General Awareness Questions and Answers PDF are very simple and easy. We cover the basic topics like Maths, Geography, History, Polity, etc for the upcoming SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, Exams including previous year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Related PDF

govtjobpdf.com will update many more new PDFs and update content and exam updates, keep visiting and share our posts, so more people will get it.

Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Clic Here

 

SOME IMPORTANT QUESTIONS IN HINDI

1. भारत के किस समाचार-पत्र को यूनेस्को किंग सेंजोंग पुरस्कार-2009 मिला ?
(A) खबर लहरिया
(B) दैनिक हिन्दुस्तान
(C) अमर उजाला
(D) आज

उत्तर: A . 

2. प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदी ने नागरिकों की समस्याओं के निवारण के लिए एक बहू-उद्देशीय ई-गवर्नेंस प्लेटफार्म शुरू किया है, इस प्लेटफार्म को क्या नाम दिया गया है?
(A) प्रबंधन
(B) उन्नति
(C) प्रगति
(D) निराकरण

उत्तर: C . 

3. अप्रैल2015 में किस भारतीय बैंक ने ‘एशियन बैंकर अचीवमेंट पुरस्कार’ 2015 जीता है?
(A) पंजाब नेशनल बैंक
(B) भारतीय महिला बैंक
(C) केनरा बैंक
(D) भारतीय स्टेट बैंक

उत्तर: B . 

4. हाल में दिंवगत हुए मल्ली मस्तान बाबू का सम्बन्ध निम्न में से किस क्षेत्र से था?
(A) कुश्ती
(B) वालीबाल
(C) पर्वतारोहण
(D) फुटबाल

उत्तर: C . 

5. ऑपरेशन दुर्गा का शुभारंभ हुआ ?
(A) 14 अप्रैल 2017
(B) 15 मार्च 2017
(C) 15 अगस्त 2017
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: A . 

6. मोबाइल फोन पर “भारत का पहला डिजिटल बैंक” का शुभारंभ किस बैंक ने किया है ?
(A) एचडीएफसी
(B) ऐक्सिस बैंक
(C) आईसीआईसीआई
(D) भारतीय स्टेट बैंक

उत्तर: C . 

7. 2014 गाजा संघर्ष पर UNHRC के स्वतंत्र आयोग के जांच के लिए नए प्रमुख के रूप में किसे नियुक्त किया गया है ?
(A) अल्फ्रेड गोवन
(B) माइकल ब्लूमबर्ग
(C) लियोन पनेत्ता
(D) मैरी मैक गोवन डेविस

उत्तर: D . 

8. ग्लोबल ई -कॉमर्स कंपनी ई -बे के साथ किस राज्य के हथकरघा निगम ने एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए है ?
(A) उत्तर प्रदेश
(B) गुजरात
(C) हरियाणा
(D) राजस्थान

उत्तर: B . 

9. GIPC के अंतर्राष्ट्रीय बौद्धिक संपदा सूचकांक में भारत को कौनसा स्थान दिया गया है ?
(A) 12
(B) 14
(C) 19
(D) 2

उत्तर: D . 

10. 2014 ज्ञानपीठ पुरस्कार के विजेता” बाल चन्द्र नेमदे ” किस भाषा के लेखक है ?
(A) मराठी
(B) कोंकणी
(C) बंगाली
(D) गुजराती

उत्तर: A . 

DOWNLOAD PDF:-CLICK HERE TO DOWNLOAD

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

TAGS:-general awareness notes pdf download,general awareness pdf in hindi,general awareness pdf in english,general awareness pdf for ssc,general awareness pdf 2021,general awareness pdf for competitive exams,general awareness pdf 2022,india general awareness pdf

Leave A Reply

Your email address will not be published.