English Grammer For UPSC Book PDF

0

English Grammer BOOK PDF Download

Hello Friends

आपकी प्रतियोगी परीक्षाओं को और भी सफल बनाने के लिए आज हम सभी विद्यार्थियों के लिए English Grammer For Upsc Book PDF का भंडार लेकर आये हैं यह PDF’S आपके प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे IAS.PCS.SSC.BANK.RAILWAY.DEFENSE. तथा अन्य परीक्षाओं की तैयारी के लिए बहुत महत्वपूर्ण है इन PDF’S को आप आसानी से DOWNLOAD कर सकते हैं

Today, we are sharing English Grammer For Upsc Book PDF It can prove very useful for upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many more. So English Grammer Book PDF is very important for any competitive exam. This free PDF will be very helpful for your exam. This PDF is being provided to you for free which you have given below DOWNLOAD button You can do DOWNLOAD by clicking on it, you can also go to the related notes and DOWNLOAD some new PDF related to this PDF. You can learn about all the new updates on govtjobpdf.com by clicking on the Allow button on the screen.

govtjobpdf.com is an online educational platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO and many other exams.

Our English Grammer For Upsc Book PDF are very simple and easy. We cover the basic topics like Maths, Geography, History, Polity, etc for the upcoming SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, Exams including previous year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Related PDF




govtjobpdf.com will update many more new PDFs and update content and exam updates, keep visiting and share our posts, so more people will get it.

Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Click Here

Q1. In emerging economies the private credit market (A)/ remains highly segmented and thus (B)/ weaken power of monetary policy. (C)/ No error (D).

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

 Ans. (c)

Sol. Use ‘weakens’ in place of ‘weaken’. The subject is singular so singular verb will be used.

Q2. Ten new members (A)/have been enrolled (B)/and seven have resigned. (C)/No error (D).

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

Ans. (d)

Sol. The given sentence is grammatically correct.

Q3. Wholesome strategic planning was the focus as (A)/ the firm manage through a difficult period (B)/ a couple of years ago.(C)/No error(D).

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

S3. Ans. (b)

Sol. Use ‘managed’ in place of ‘manage’ as the sentence is in past tense.

Q4. In spite of the best governmental efforts, (A)/ emission of green-house gases (B)/ and noxious chemicals remain a cause of worry.(C)/No error (D).

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

S4. Ans. (c)

Sol. Use ‘remains’ in place of ‘remain’ as the subject ‘emission’ being discussed is Singular.

Q5. The rate of metabolism of (A)/ a body is comparatively lowest when (B)/ it is at rest and is thus optimum for examination.(C)/No error (D).

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

S5. Ans. (b)

Sol. Use ‘lower’ in place of ‘lowest’. ‘Comparative degree of adjective’ is used after ‘comparatively’.

Q6. He lent me some money on the condition (A)/ that I should return the same (B)/before November. (C)/No Error (D)

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

S6. Ans. (d)

Sol. “The same” is used as a pronoun as well.

We use the same to refer to something that has previously been mentioned or suggested.

E.g.-We made the decision which was right for us. Other parents must do the same.

“The same and it” both are correct but they can’t replace each other to make sentence more grammatically correct.

Q7. Under no circumstances (A)/ have I harmed (B)/ him, and he knows. (C)/ No Error. (D)

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

S7. Ans. (c)

Sol.  ‘It’ should be used after ‘knows’.

Q8. The beggar (A)/ whom we had suspected (B)/ to be guilty turned out to be innocent. (C)/ No Error. (D)

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

S8. Ans. (d)

Sol. No correction is required.

Q9. The candidate (A)/ being a graduate he is eligible for (B)/ the post of Probationary Officer. (C)/ No Error. (D)

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

S9. Ans. (b)

Sol.  The use of ‘he’ is superfluous here as the subject is ‘The candidate’ and therefore ‘he’ will not be used to avoid redundancy.

Q10. I don’t appreciate (A)/those who laugh (B)/at others without any apparent reason. (C)/ No Error. (D)

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

S10. Ans. (d)

Sol. No correction is required

Q11.  The results of the survey were fairly disappointing.

(a) The results of

(b) No error

(c) the survey were

(d) fairly disappointing.

 S11. Ans.(c)

Sol. Fairly (adverb): honestly; in a fairly and reasonable way.

Hence, very/rather disappointing is the right usage.

Q12. In such delicate matters, we often go with his advice as he has been handling such cases effectively.

(a) In such delicate matters, we often go

(b) with his advice as he

(c) has been handling such cases effectively.

(d) No error

S12. Ans.(d)

Sol. No error

Q13. Let us vie to one another in doing good.

(a) Let us vie

(b) No error

(c) to one another

(d) in doing good.

S13. Ans.(c)

Sol. Vie: to compete

Vie takes prepositions

with- (with somebody)

for – for something

to– to do something      

Hence ‘with one another’ is the right usage.

Q14. It took her a long time to get off the death of her husband.

(a) It took her a long time

(b) of her husband.

(c) No error

(d) to get off the death

S14. Ans.(d)

Sol. Get off: to fall asleep; to leave work without permission; to stop discussing a particular subject.

Get over: to return to your usual state of health, happiness after a shock.

Hence ‘to get over’ should be used.          

Q15. The number of applications has risen this year by as many as 50%.

(a) The number of applications

(b) has risen this year

(c) by as many as 50%.

(d) No error

S15. Ans.(d)

Sol. No error

‘The number of + ‘Plural noun’ + ‘singular verb’.

Q16. Being apprised with our approach, the whole neighbourhood came out to meet the minister.

(a) the whole neighbourhood

(b) came out to meet the minister.

(c) Being apprised with our approach,

(d) No error

S16. Ans.(c)

Sol. Use ‘of’ in place of ‘with’. ‘Of’ is the correct preposition to use with ‘apprise’.

 Q17. Few creature outwit the fox in Aesop’s Fables.

(a) Few creature

(b) outwit the fox

(c)  in Aesop’s Fables.

(d) No error

S17. Ans.(a)

Sol. Replace ‘creature’ with ‘creatures’. Few takes plural noun with it.      

Q18. Except for few days in a year during the monsoon the river cannot flow on its own.

(a) Except for few days in a year

(b) during the monsoon the river

(c)  cannot flow on its own.

(d) No error

S18. Ans.(a)

Sol. Replace ‘few’ with ‘a few’. ‘A few’ is used in positive sense. It means at least some.

Q19. This hardly won liberty was not to be lightly abandoned.

(a) was not to be

(b) This hardly won liberty

(c) No error

(d) lightly abandoned.

S19. Ans(b)

Sol. Replace ‘hardly’ with ‘hard’.     

Q20. India won by an innings and three runs.

(a) India won by

(b) No error

(c) an innings

(d) and three runs.

S20. Ans.(b)     

SolNo error

Q21. Today the cost of living (A)/ is so high that many people (B)/ find it difficult to make ends meet. (C)/No error (D)

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

S21. Ans.(d)

Sol.  No error

 

Related PDF




Click here to Download

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

TAGS:-english grammar book for competitive exams pdf free download,arihant english grammar book pdf,best english grammar book for competitive exams pdf,navneet english grammar book pdf free download,indian english grammar pdf,english grammar book for upsc,nda english grammar notes pdf,english grammar practice set pdf download

Leave A Reply

Your email address will not be published.