Take a fresh look at your lifestyle.

Computer Knowledge Question Answer in Hindi PDF For Upsc Exam

0

Computer Knowledge PDF

Hello Friends

आपकी प्रतियोगी परीक्षाओं को और भी सफल बनाने के लिए आज हम सभी विद्यार्थियों के लिए Computer Knowledge Question Answer in Hindi PDF For Upsc Exam का भंडार लेकर आये हैं यह PDF’S आपके प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे IAS.PCS.SSC.BANK.RAILWAY.DEFENSE. तथा अन्य परीक्षाओं की तैयारी के लिए बहुत महत्वपूर्ण है इन PDF’S को आप आसानी से DOWNLOAD कर सकते हैं

Today, we are sharing Computer Knowledge Question Answer in Hindi PDF For Upsc Exam It can prove very useful for upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many more. So Computer GK in Hindi PDF is very important for any competitive exam. This free PDF will be very helpful for your exam. This PDF is being provided to you for free which you have given below DOWNLOAD button You can do DOWNLOAD by clicking on it, you can also go to the related notes and DOWNLOAD some new PDF related to this PDF. You can learn about all the new updates on govtjobpdf.com by clicking on the Allow button on the screen.

govtjobpdf.com is an online educational platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO and many other exams.

Our Computer Knowledge Question Answer in Hindi PDF For Upsc Exam are very simple and easy. We cover the basic topics like Maths, Geography, History, Polity, etc for the upcoming SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, Exams including previous year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Related PDF

  1. MOST POPULAR FULL FORMS LIST IN HINDI
  2. IMPORTANT COMPUTER BOOK PDF IN HINDI
  3. Important Computer Short Question In Hindi PDF
  4. Top Gk Questions With Answers In Hindi
  5. Important Computer Objective Questions Answers In Hindi By Mahendra Group
  6. Computer MCQ In Hindi
  7. Computer Notes In Hindi PDF Free Download




govtjobpdf.com will update many more new PDFs and update content and exam updates, keep visiting and share our posts, so more people will get it.

Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Clic Here

 Full Forms of Computer Abbreviations 

ABC : Tans off – Berry computer

A/D : Analog to digital

GP : Graphics port

AI : Artificial intelligence

ALGOL : Algorithmic Language

ALU : Arithmetic Logic Unit

AM : Amplitude Modulation

AMD : Advanced Micro Devices

ANSI : American National standards Institute

ARPNET : Advanced Research Project Agency Network

ASIC : Application specific Integration circuit

ASCII : Americna Standard code for Information Interchange

ATM : Asynchronous Transfer Mode/Automatic Teller Machine

BARC : Bhabha Atomic Research centre

Basic : Beginners‟ All – Purpose symbolic In-suction code

BCD : Binary coded Decimal

BEMA : Business Equipment Manufactures association

LCD : Liquid crystal display

LD : Laser diode

LEd : Light – Emitting diode

LISP : Lit processing

LLL : Low Level language

LSD : Least significant digit

LSI : Least significant digit

LSI : Large scal

Computer GK Questions

  1. WORM stands for? – Write Once Read Memory
  2. Memory unit is a part of ___ -Central Processing Unit
  3.  _______ companies developed MS Office-2000? – Microsoft
  4.  What is the meaning of ‗MICR‘? -Magnetic Ink Character Recognition
  5.  VIRUS stands for______ -Vital Information Resource Under Seize
  6. The technique that extends storage capacities of main memory beyond the   actual size of the main memory is called ____ – Virtual storage
  7.  ____________Command we can use to close the windows.  – Alt+F4
  8.  Algorithm is used ——-  -To describe a set of procedure by given result is obtained
  9.  FOXPRO is a ———. -Language
  10.  Who is considered to the father of computers? -Charles Babbage

QUESTION AND ANSWER:-

1.एंड्रॉइड क्या है?

  • (A) एप्लीकेशन सॉफ्टवेयर
  • (B) मोबाइल ऑपरेटिंग सिस्टम
  • (C) प्रोग्रामिंग भाषा
  • (D) डाटाबेस सिस्टम

उत्तर: B. 

2. सबसे पहला कंप्यूटर का नाम क्या था ?
(A) ATARIS
(B) ENIAC
(C) TANDY
(D) NOVELLA

उत्तर: C. 

3.जुलाई 2005 में किस कंपनी ने एंड्रॉइड Inc का लगभग 5 करोड़ डॉलर में अधिग्रहण किया था?

  • (A) नोकिया
  • (B) माइक्रोसॉफ्ट
  • (C) एपल
  • (D) गूगल
    उत्तर: D. 

4. कम्प्यूटर के क्षेत्र में महान क्रांति कब से आई ?
(A) 1977
(B) 2000
(C) 1955

(D) 1960

उत्तर: D. [/bg_collapse

5. एंड्राइड के नए वर्जन Android 8.0 का नाम क्या है?

  • (A) ऑरेंज
  • (B) किटकैट
  • (C) नोगट
  • (D) ओरियो

उत्तर: D. 

6. कंप्यूटर साक्षरता दिवस कब मनाया जाता है ?
(A) 5 दिसम्बर
(B) 14 दिसम्बर
(C) 22 दिसम्बर
(D) 2 दिसम्बर

उत्तर: D. 

7. CPU का पूर्ण रूप क्या है ?
(A) Central Processing Unit
(B) Central Problem Unit
(C) Central Processing Union
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: A. 

8. इनमें से कौन सर्च इंजन नहीं है ?
(A) Google
(B) Yahoo
(C) Baidu
(D) Wolfram Alpha

उत्तर: D. 

9. निम्न में कौन इनपुट इकाई है ?
(A) माऊस
(B) की-बोर्ड
(C) स्कैनर
(D) इनमें से सभी

उत्तर: D. 

10. 1 किलोबाइट (KB) कितने बाइट के बराबर होते है ?
(A) 1024 बाइट
(B) 1024 मेगाबाइट
(C) 1024 गीगाबाइट
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: A. 




Computer GK in Hindi PDF:- CLICK HERE TO DOWNLOAD

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern based pdfs for RRB JE , SSC CGL , SSC CHSL , RRB NTPC, etc. its helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Special RRB NTPC and Group-D Complete Live Batch

WATCH NOW

Special SSC CHSL (10+2) LIVE BATCH ( 1 YEAR VALIDITY )

WATCH NOW

Special SSC CHSL (10+2) LIVE BATCH ( 1 YEAR VALIDITY )

WATCH NOW

Leave A Reply

Your email address will not be published.