Computer Knowledge Notes PDF Download In Hndi

0

Computer Knowledge Notes PDF Download

In Hindi

Hello Students,

Today we are again here to share with you a very important notes pdf that is Computer Notes PDF For Competitive Exams. we all knows nowdays computer is playing very important role in our life.so here we are proving you a Computer Awareness Notes PDF for SSC & Railway Exams. Our  Computer Knowledge Notes PDF Download In English is very important for every type of exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many more. This pdf will increase your knowledge from basic to advance level.

Right now we are providing all the PDFs related to computer subject in this post to you! And further, all the PDF related to computer subject will come to us, their link will also be added in this post, so all of you are requested to save this post in the bookmark of your browser, and keep checking!

This PDF is being provided to you for free which you have given below DOWNLOAD button You can do DOWNLOAD by clicking on it, you can also go to the related notes and DOWNLOAD some new PDF related to this PDF. You can learn about all the new updates on govtjobpdf.com by clicking on the Allow button on the screen.

GOVTJOBPDF.COM is an online educational platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO and many other exams.

Our  Computer Book Notes PDF in Hindi is very simple and easy. We cover basic topics like Math, Geography, History, Polity, etc for the upcoming SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, Exams including previous year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Related PDF

GOVTJOBPDF.COM will update many more new PDFs and update content and exam updates, keep visiting and share our posts, so more people will get it.




Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Clic Here

Download Now PDF

Important Questions And Answers:-

No.-1. There is a type of windows in the computer-
(A) Software

(B) Hardware

(C) Both

(D) None

(Ans: A)

 

No.-2. Who among the following is known as the ‘Father of Computer’?
(A) Hermann Hollerith

(B) Charles Babbage

(C) Belles Pascal

(D) Joseph Jacquard

(Ans : B)

 

No.-3. CD-ROM is a-
(A) Semiconductor Memory

(B) Magnetic Memory

(C) Memory Register

(D) None of these

(Ans: B)

 

No.-4. Who developed the Integrated Circuit Chip?
(A) CV Raman

(B) Robert Nayak

(C) J. s. Kilby

(D) Charles Babbage

(Ans: C)

 

No.-5. Which of the following shows errors in computer data?
(A) Chip

(B) Byte

(C) Bug

(D) Bit

(Ans: C)

 

No.-6. The most powerful computer is-
(A) super computer

(B) microcomputer

(C) super conductor

(D) none of these

(Ans: A)

 

No.-7. Computer hardware which can store a large amount of data is called-
(A) Disk

(B) Chip

(C) Magnetic

(D) None of these

(Ans: B)

 

No.-8. High level computer language similar to English language is-
(A) FORTRAN

(B) PASCAL

(C) COBOL

(D) C++

(Ans : C)

 

No.-9. The main board of the computer is called-
(A) Father Board

(B) Mother Board

(C) Key Board

(D) None of these

(Ans: C)

 

No.-10. Oracle is-
(A) an operating system

(B) word processor software

(C) database software

(D) none of these

(Ans: C)

 

Computer Notes PDF

1.32 bit operations were introduced for the first time by Microsoft in ________?
[A] windows 9.5
[B] windows 3.0
[C] windows 3.11
[D] None of the above

Answer: C [windows 3.11]

 

2.The terms Goodput, Throughput and Maximum throughput are most closely associated with which among the following in computers?
[A] Bit Rate
[B] Response Time
[C] Command Line Interface
[D] Random memory

Answer: A [Bit Rate ]

 

3.Which among the following is NOT a search engine?
[A] Google
[B] Baidu
[C] Wolfram Alfa
[D] Yahoo

Answer: C [Wolfram Alfa ]

 

4.For his major role in the development of computer chip ‘Pentium’, which Indian IT expert is called the ‘Father of Pentium’ ?
[A] Ajay Bhatt
[B] Anand Chandrasekher
[C] Vinod Dham
[D] Biswamohan Pani

Answer: C [Vinod Dham]

 

5.Which of the following comprise the input devices?
[A] Keyboard
[B] Mouse
[C] Both 1 ans 2
[D] Only 1

Answer: C [Both 1 ans 2]

 

6.Which of the following comprise vital electronic components of an analog clock?
[A] Multipliers
[B] Potentiometers
[C] Operational amplifiers
[D] All of the above

Answer: D [All of the above]

 

7.What are the possible uses of a home theatre PC?
[A] Convergence Device
[B] Digital Video Recorder
[C] Digital Photo Viewer
[D] All of the above

Answer: D [All of the above]

 

8.Which of the following is/are characteristics of a laptop?
[A] Clamshell Design
[B] All hardware and interfaces are built into a single unit
[C] Portable
[D] All of the above

Answer: D [All of the above]

 

9.This part of the computer does all of the ‘thinking’. It can carry out billions of instructions per second and gets very hot.
[A] Motherboard
[B] Hard Drive
[C] Processor
[D] RAM

Answer: C [Processor]

 

10.A device which is not connected to the CPU is known as which of the following?

[A] Land-line device
[B] On-line device
[C] Off-line device
[D] Device

Answer: C [Off-line device]

CLICK HERE TO DOWNLOAD>>

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags:-computer notes pdf download in hindi,computer notes for competitive exams pdf in hindi,computer handwritten notes in hindi pdf,computer notes in hindi pdf for rajasthan police,basic computer notes pdf,hssc computer notes pdf in hindi,computer notes pdf in english,arihant computer book in hindi pdf

Leave A Reply

Your email address will not be published.