Computer GK PDF Download in hindi

0

Computer GK PDF Download

Hello Friends

आपकी प्रतियोगी परीक्षाओं को और भी सफल बनाने के लिए आज हम Computer GK PDF Download in hindi लेकर आये हैं|  यह Computer PDF आपके प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे IAS.PCS.SSC.BANK.RAILWAY.DEFENSE. तथा अन्य परीक्षाओं की तैयारी के लिए बहुत महत्वपूर्ण है इन PDF’S को आप आसानी से DOWNLOAD कर सकते हैं

Today, we are sharing Computer Notes PDF in Hindi. It can prove very useful for upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many more. So Computer GK PDF is very important for any competitive exam. This free PDF will be very helpful for your exam. This PDF is being provided to you for free which you have given below DOWNLOAD button You can do DOWNLOAD by clicking on it, you can also go to the related notes and DOWNLOAD some new PDF related to this PDF. You can learn about all the new updates on govtjobpdf.com by clicking on the Allow button on the screen.

GOVTJOBPDF.COM is an online educational platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO and many other exams.

Our Computer GK PDF Download is very simple and easy. We cover basic topics like Maths, Geography, History, Polity, etc for the upcoming SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, Exams including previous year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Related PDF

GOVTJOBPDF.COM will update many more new PDFs and update content and exam updates, keep visiting and share our posts, so more people will get it.

Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Clic Here

Computer GK Full Forms

  • FTP : file Transfer Protocol
  • GB : Giga Bytes
  • GIGO : Garbage in garbage out
  • GIS : Geographical information system
  • GPL : general public license
  • GPS : Global positioning system
  • GUI : Graphical user interface
  • HLL : High Level Language
  • HP : Hewlett Packard
  • HTML : Hyper Text Markup Language
  • HTTP : Hyper Text Tranfer Protocol
  • IBM : International business Machines
  • IC : Integrated Circuit
  • I/O : Input – Output
  • IP : Internet Protocol
  • IRC : Internet Relay chat
  • ISDN : Integrated services digital Network
  • ISH : Information super highway
  • ISO : International standards Organization
  • Laser : Light amplification for stimulated emission of radiation
  • LCD : Liquid crystal display
  • LD : Laser diode
  • LEd : Light – Emitting diode
  • LISP : Lit processing
  • LLL : Low Level language
  • LSD : Least significant digit
  • LSI : Least significant digit
  • LSI : Large scale integration
  • MAN : Metropolitan Area Network
  • MB : Mega Bytes
  • MHz : Mega Hertz
  • MICR : Magnetic Ink character recognition
  • MIDI : Musical instrument digital interface
  • MIPS : Million Instructions Per second
  • MODEM : Modulator – Demodulator
  • MOPS : Million operations per second
  • MOS : Metal oxide semiconductor
  • MPEG : Moving picture expert group
  • OOP : Object oriented programming
  • OS : Operating system
  • OSS : Open source software
  • PAL : Phase alternation Line
  • PC : Personal computer
  • PCB : Printed circuit board
  • PCI : Peripheral component interconnect
  • PDA : Personal digital Assistant
  • PDF : Portable document format
  • PL/1 : Programming language 1
  • PM : Phase modulation
  • POST : Power on self test
  • PPM : Pages per minute
  • Prolog : Programming in logic
  • PROM : Programmable Read only Memory
  • PSTN : Public switched telephone network
  • QAS : Quality assurance service
  • SVGA : Super Video graphics arrary
  • TB : Tera byte
  • TCP : Transmission control protocol
  • TDM : Time division multiplexing
  • ULSI : Ultra large scale Integration
  • UNIVAC : Universal Automatic computer
  • UVEprom : Ultra violet erasable programmable read only memory
  • VAN : Value aided network
  • VCR : Video cassette recorder
  • VDU : Video display unit

QUESTION AND ANSWER:-

1. कंप्यूटर के आविष्कारक कौन हैं ?
(A) वॉन न्यूमेन
(B) जे एस किल्बी
(C) चार्ल्स बैबेज
(D) इनमें से कोई नहीं
उत्तर: C. 

2. सबसे पहला कंप्यूटर का नाम क्या था ?
(A) ATARIS
(B) ENIAC
(C) TANDY
(D) NOVELLA
उत्तर: B. 

3. आधुनिक कम्प्यूटर की खोज सर्वप्रथम कब हुई ?
(A) 1949
(B) 1951
(C) 1946
(D) 1947
उत्तर: C.

4. कम्प्यूटर के क्षेत्र में महान क्रांति कब से आई ?
(A) 1977
(B) 2000
(C) 1955
(D) 1960
उत्तर: D. 

5. कंप्यूटर का हिन्दी नाम क्या है ?
(A) गणना करनेवाला
(B) संगणक
(C) हिसाब लगानेवाला
(D) परिगणक
उत्तर: B.

6. कंप्यूटर साक्षरता दिवस कब मनाया जाता है ?
(A) 5 दिसम्बर
(B) 14 दिसम्बर
(C) 22 दिसम्बर
(D) 2 दिसम्बर
उत्तर: D.

7. CPU का पूर्ण रूप क्या है ?
(A) Central Processing Unit
(B) Central Problem Unit
(C) Central Processing Union
(D) इनमें से कोई नहीं
उत्तर: A. 

8. इनमें से कौन सर्च इंजन नहीं है ?
(A) Google
(B) Yahoo
(C) Baidu
(D) Wolfram Alpha
उत्तर: D. 

9. निम्न में कौन इनपुट इकाई है ?
(A) माऊस
(B) की-बोर्ड
(C) स्कैनर
(D) इनमें से सभी
उत्तर: D.

10. 1 किलोबाइट (KB) कितने बाइट के बराबर होते है ?
(A) 1024 बाइट
(B) 1024 मेगाबाइट
(C) 1024 गीगाबाइट
(D) इनमें से कोई नहीं
उत्तर: A.

11. 1 मेगाबाइट (MB) कितने बाइट के बराबर होते है ?
(A) 1024 KB
(B) 1024 MB
(C) 1024 GB
(D) 1024 TB
उत्तर: A. 

12. 1 गीगाबाइट (GB) कितने बाइट के बराबर होते है ?
(A) 1024 KB
(B) 1024 MB
(C) 1024 GB
(D) 1024 TB
उत्तर: B. 

13. कम्प्यूटरों में प्रयुक्त आई. सी. चिप बनते हैं ?
(A) क्रोमियम से
(B) आयरन औकसाइड से
(C) सिल्वर से
(D) सिलिकॉन से
उत्तर: D.

14. इन्टरनेट के पते में पद एचटीटीपी का सही विस्तृत रूप है ?
(A) higher text transfer protocol
(B) higher transfer tex protocol
(C) hybrid text transfer protocol
(D) hyper text transfer protocol
उत्तर: D. 

15. किसी कंप्यूटर के प्रोग्राम में बच्चों द्वारा प्रयुक्त भाषा प्रायः कौन-सी होती है ?
(A) बेसिक
(B) जावा
(C) लोगो
(D) पायलट
उत्तर: C. 

CLICK HERE TO DOWNLOAD>>

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

TAGS:-1000 computer gk in hindi pdf,computer notes pdf in hindi,computer gk in hindi objective questions pdf,computer notes in hindi,computer notes in hindi pdf rajasthan police,basic computer notes pdf,free basic computer notes pdf in english,computer pdf download

Leave A Reply

Your email address will not be published.