Chemistry Objective Questions PDF In Hindi

0

Chemistry Objective Questions PDF In Hindi

Hello Friends

Today, we are sharing Chemistry Objective Questions PDF In Hindi It can prove very useful for upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many more. So Chemistry Objective Questions PDF In Hindi is very important for any competitive exam. This free PDF will be very helpful for your exam. This PDF is being provided to you for free which you have given below DOWNLOAD button You can do DOWNLOAD by clicking on it, you can also go to the related notes and DOWNLOAD some new PDF related to this PDF. You can learn about all the new updates on govtjobpdf.com by clicking on the Allow button on the screen.

आपकी प्रतियोगी परीक्षाओं को और भी सफल बनाने के लिए आज हम सभी विद्यार्थियों के लिए PDF’S का भंडार लेकर आये हैं यह PDF’S आपके प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे IAS.PCS.SSC.BANK.RAILWAY.DEFENSE. तथा अन्य परीक्षाओं की तैयारी के लिए बहुत महत्वपूर्ण है इन PDF’S को आप आसानी से DOWNLOAD कर सकते हैं

govtjobpdf.com is an online educational platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO and many other exams.

Our Chemistry Objective Questions PDF In Hindi are very simple and easy. We cover the basic topics like Maths, Geography, History, Polity, etc for the upcoming SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, Exams including previous year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Related PDF

  1. बायोलॉजी के शानदार हस्तलिखित नोट्स BY ANKUR YADAV
  2. 250+ जिव विज्ञान महत्वपूर्ण प्रश्नोतर (Biology GK Questions)
  3. सामान्य विज्ञान के 5०० महत्वपूर्ण प्रश्न
  4. 1100+ BIOLOGY QUESTIOS IN HINDI
  5. Science GK By GS World In Hindi PDF
  6. Advance Level Of Biology Complete Notes In Hindi PDF
  7. GENRAL SCIENCE IMPORTANT QUESTIONS & ANSWERS IN HINDI
  8. प्रमुख बीमारियाँ एवं रोग HANDWRITING NOTES
  9. GENRAL SCIENCE MOST IMPORTANT MCQS IN HINDI
  10. Important Science Questions In Hindi

govtjobpdf.com will update many more new PDFs and update content and exam updates, keep visiting and share our posts, so more people will get it.

Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Clic Here

 

Some Important Chemistry Formulas 

Ethanol Formulas – Chemical Formula for Ethanol

Molecular Formula: C2H5OH

Molar Mass: 46.07 gm/mol

Density: 789 kg/m3

 

Ethanol or Ethyl alcohol is volatile flammable and colourless liquid. It can be obtained from fermentation of sugar or plant materials (biomass). It is the intoxicating ingredient of alcoholic beverages and is also used as a solvent, in explosives, and as an additive to or replacement for petroleum-based fuels.

 

Boiling Point Formula

Boiling Point Formula – Boiling Point Elevation Formula & Solved Examples

By definition, the boiling point is the temperature at which the vapor pressure of the liquid equals the surrounding pressure and liquid turns into vapor. The phenomenon of boiling is pressure dependent and hence the boiling point of a liquid may change depending upon the surrounding pressure. For example, due to the change in atmospheric pressure at different altitude, water boils at 100 °C (212 °F) at sea level, but at 93.4 °C (200.1 °F) at 1,905 meters (6,250 ft). For a given pressure, different liquids will boil at different temperatures.

 

Elevation in boiling point:

We know that pure water boils at 100 °C at 1 atm pressure but an interesting thing happens to the boiling point if we add a small amount of salt to water. It has been experimentally proven that adding any form of non-volatile solute to a liquid increases its boiling point. The amount by which the boiling point changes is directly proportional to the amount of solute added.

Let T0b denote boiling point of pure liquid, and Tb denote the boiling point of solution (solute + pure liquid). Then,

ΔTbαmΔTbαm

ΔTb=Kb×mΔTb=Kb×m

Where, ΔTb=T0b−TbΔTb=Tb0−Tb is elevation in boiling point,

‘m’ is the molality,

‘KbKb’ is the molal elevation, boiling point or ebullioscopic constant whose value depends only on the solvent

The equation can further be written as,

 

ΔTb=1000×Kb×wM×WΔTb=1000×Kb×wM×W where, ‘’ is weight of the solute, ‘’ is the molar mass of the solute and ‘W’ is the weight of the solvent in grams.

 

Example: What is the boiling point elevation when 147 g of lactic acid (C6H10O5) is dissolved in 647 g of cyclohexane (C6H12)? The boiling point constant for cyclohexane is 2.79 °C/m.

Solution:

Determine the molality of the lactic acid solution

m = (147 g / 162.14 g/mol) / 0.647 kg = 1.40127

ΔTb=Kb×mΔTb=Kb×m

ΔTb=ΔTb= (2.79 °C kg mol-1) (1.40127 mol/kg)

ΔTbΔTb = 3.91 °C

 

Question: A solution of 10.0 g of a nonvolatile, non-dissociating compound dissolved in 0.200 kg of benzene boils at 81.2 °C. Calculate the molecular weight of the compound. Ebullioscopic constant for benzene: 2.53 °C/m and boiling point of pure benzene: 80.1°C 

Options:

(a) 115 gm/mol

(b) 145 gm/mol

(c) 120 gm/mol

(d) 100 gm/mol

Answer: (a)

Solution:

ΔTb=1000×Kb×wM×WΔTb=1000×Kb×wM×W

1.1=1000×2.53×10M×2001.1=1000×2.53×10M×200

M = 115 gm/mol

SOME IMPORTANT QUESTIONS IN HINDI

1. वास्तविक वस्तु का आभासी प्रतिबिंब बनता है ?
(A) उत्तल दर्पण में
(B) समतल दर्पण से
(C) अवतल दर्पण में
(D) इनमें से सभी

उत्तर: B. 

2. वास्तविक वस्तु का हमेशा सीधा प्रतिबिंब बनाने वाला दर्पण होता है ?
(A) समतल, उत्तल, अवतल
(B) समतल, अवतल
(C) उत्तल-अवतल
(D) समतल, उत्तल

उत्तर: D. 

3. वास्तविक प्रतिबिंब की प्रकृति कैसी होती है ?
(A) उल्टा
(B) सीधा
(C) सीधा और उल्टा
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: A . 

4. वस्तु से छोटा प्रतिबिंब बनाता है ?
(A) उत्तल दर्पण
(B) अवतल दर्पण
(C) समतल दर्पण
(D) उत्तल दर्पण और अवतल दर्पण

उत्तर: D. 

5. प्रकाश के परावर्तन के नियम के अनुसार –
(A) आपतन कोण परावर्तन कोण से बड़ा है
(B) आपतन कोण परावर्तन कोण के बराबर है
(C) आपतन कोण परावर्तन कोण से छोटा है
(D) सभी कथन सत्य है

उत्तर: B. 

6. समतल दर्पण द्वारा बना प्रतिबिंब सदा होता है ?
(A) आभासी और उल्टा
(B) वास्तविक और सीधा
(C) सीधा और आभासी
(D) वास्तविक

उत्तर: C . 

7. आँख में प्रवेश करने वाले प्रकाश की मात्रा को नियंत्रित करता है ?
(A) परितारिका
(B) पुतली
(C) लेंस
(D) पक्ष्माभि पेशियाँ

उत्तर: A. 

8. सूर्योदय और सूर्यास्त के समय सूर्य का गोल दीखता है ?
(A) गोलाकार
(B) घनाकार
(C) अण्डाकार
(D) चपटा

उत्तर: D. 

9. यदि दर्पण में बना प्रतिबिंब हमेशा सीधा, आकार में वस्तु के बराबर है, तो दर्पण है ?
(A) अवतल
(B) उत्तल
(C) समतल
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: C. 

10. समतल दर्पण के द्वारा बना प्रतिबिंब होता है ?
(A) वास्तविक
(B) काल्पनिक
(C) उल्टा
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर: B. 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Chemistry Objective Questions PDF In Hindi:-  CLICK HARE TO DOWNLOAD

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern based pdfs for RRB JE , SSC CGL , SSC CHSL , RRB NTPC, etc. its helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Leave A Reply

Your email address will not be published.