Basic Computer Questions and Answers for Competitive Exams

0

Basic Computer Questions and Answers for Competitive Exams  

हेलो दोस्तों, आज हम आपके लिए  Basic Computer Questions and Answers for Competitive Exams की बहुत ही सरल और महत्वपूर्ण नोट्स की पीडीऍफ़ लाये है! Quantum CAT PDF में आपके लिए बहुत ही महत्वूर्ण प्रश्नो को शमिल किया गया है! जो आपके आने वाले सभी सरकारी एग्जाम (U.P.P, U.P.S.I,U.P.T.G.T, P.G.T,L.L.B, R.R.B, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, इत्यादि) की त्यारी के लिए बहुत ही उपयोगी साबित होंगे! अगर आप एग्जाम के अंतिम दिनों में अच्छी तैयारी करना कहते है तो  5000+ Computer Question And Answers PDF For All Exams आपके लिए बहुत उपयोगी होगी!

govtjobpdf.com एक ऑनलाइन एजुकेशनल प्लेटफ़ॉर्म है, जहां आप UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO और कई अन्य परीक्षाओं के लिए मुफ्त PDF डाउनलोड कर सकते हैं।

सभी सरकारी एग्जाम में हिंदी से संभंधित 20-25 प्रश्न पूछे जाते है इसलिए  Computer Awareness Questions Answers – PDF के इन नोट्स को अच्छे से पढ़ कर आप किसी भी सरकारी एग्जाम में कम से कम 15-20 प्रश्नो को बड़ी आसानी से हल कर सकते है! Computer Awareness Questions for Bank PO , IBPS , Bank हमने निचे उपलब्ध करा दी है जिसे आप पीडीऍफ़ को अच्छे से देख कर उसे डाउनलोड बटन पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है!   अगर इस पीडीऍफ़ से संभंधित आपको किसी भी प्रकार की शिकायत या कोई सुझाव हो तो आप हमे निचे दिए कमेंट बॉक्स में लिख कर बता सकते है! हमे आपकी सहायता करके बहुत ख़ुशी होगी हम आपके एक अच्छे भविष्य की कामना करते है !

COMPUTER KNOWLEDGE RELATED PDF

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

Basic Computer Questions and Answers for Competitive Exams

Basic Computer General Knowledge Questions And Answers:-

1. What are the 6 Main Components of a Computer?
Answer:
1) Storage Unit
2) Control Unit
3) Input Unit
4) Output Unit
5) Arithmetic Logic Unit (ALU)
6) Central Processing Unit (CPU)

 

2. What are the 3 Components of the CPU?
Answer:
1) Memory Unit.
2) Control Unit.
3) Arithmetic Logic Unit

 

3. How many Bits are in a Single-Byte?
Answer: Eight Bits (8 Bits)

 

4. How many Megabyte makes one Gigabyte?
Answer: 1024 MB (1000 MB Standard)

 

5. Who is Called Livewares?
Answer: People who work with Computers

 

6. Who Invented the Mechanical Calculator known as Pascaline?
Answer: Blaise Pascal

 

7. Which Computer Unit Performs all Mathematical and Logical Functions?
Answer: Central Processing Unit (CPU)

8. Which Electronic Components were used in First Generation Computer?
Answer: Vacuum Tubes

 

9. Which Program runs on a Computer when Computer Boots up?
Answer: Operating System

 

10. What Type of Devices are Keyboard, Mouse, and Joystick?
Answer: Input Devices

 

11. What was the First Version of Windows called?
Answer: Interface Manager (1983)

 

12. What was the Code Name for Windows Vista?
Answer: Longhorn

 

Questions And Answers:-

13. What Type of Format is HTML?
Answer: Document File Format

 

14. What is the Name of the Software that Allows us to Browse the Internet?
Answer: Browser

 

15. Why do Cache and Main Memory lose their Contents when the Power is Off?
Answer: Because they are Volatile
Explanation: Volatile Memory is stored in a Computer Memory that only maintains its data while the device is powered.

 

16. Which Technology is used in a CD Drive?
Answer: Optical Laser

 

17. Which type of Software are MS Excel, MS PowerPoint, and MS Word?
Answer: Application Software

 

18. Which Company made Windows Operating System?
Answer: Microsoft Corporation

 

19. What is the Name of the First Microprocessor?
Answer: Intel 4004

 

20. What is the “Intel Company” Famous for?
Answer: Intel is the world’s Largest Semiconductor Chip manufacturer. Intel’s processors are found in most of the Personal Desktop Computers and Laptops

 

Computer Awareness MCQs:-

21. What are C, C++, C#, Java, PHP, and Python?
Answer: Computer Programming Languages

 

22. What are .doc, .pdf, .txt, .png, and .JPG?
Answer: Computer File Extensions

 

23. What is the name of the Arrow Symbol Position Indicator on a Computer Display?
Answer: Cursor

 

24. What is the Name of the Process when the Operating System Runs?
Answer: Booting

 

25. Which Computer Memory Stores Data “Temporarily”?
Answer: Random Acces Memory

 

26. What is the name of the Set of Instructions that directs a Computer’s Hardware to perform a Task?
Answer: Computer Program

27. Which Programming Language was used by the First Generation Computers?
Answer: Machine language

 

28. Which Programming Language was used by the Second Generation Computers?
Answer: Assembly language

 

29. Name the First General-Purpose Electronic Computer?
Answer: UNIVAC

 

30. Who is known as the Human-Computer of India?
Answer: Shakuntala Devi

 

31. Which Programming Language is used by Apple Computers?
Answer: Swift Language

 

32. Who is the Father of the Computer?
Answer: Charles Babbage

 

33. Who is the Father of Motherboard?
Answer: Reed Ghazala

 

34. When is World Computer Literacy Day?
Answer: 2 December

 

35. Name the Computer Engineer who received Nobel Prize for literature in 2003?
Answer: J.M. Coetzee

 

36. Which is the Physical Part of the Computer System?
Answer: Computer Hardware

 

37. Which Electronic Device Processes the Data converting it into Information?
Answer: Processor

 

38. What are the Three Types of Computer Bus?
Answer:
1) Data Bus
2) Control Bus
3) Address Bus

 

39. Who Invented WWW (World Wide Web)?
Answer: Sir Tim Berners-Lee (1989)

 

40. What does BIOS stand for?
Answer: Basic Input/Output System

 

DOWNLOAD computer knowledge pdf free download

Click Here to Download this PDF :-Download PDF

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

TAGS:-computer basic questions and answers pdf,basic computer questions with answers,computer questions and answers for competitive exams pdf,100 computer questions and answers,100 computer questions and answers pdf,100 computer questions and answers in english,important computer questions for competitive exams pdf in english,computer questions for bank exams with answers pdf

Leave A Reply

Your email address will not be published.