3500 Maths Simplification Question in English PDF

0

3500 Maths Simplification Question PDF

Hello Friends

Today, we are sharing 3500 Maths Simplification Question in English PDF. It can prove very useful for upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many more. So maths Book PDF is very important for any competitive exam. This PDF is being provided to you for free which you have given below DOWNLOAD button You can do DOWNLOAD by clicking on it, you can also go to the related notes and DOWNLOAD some new PDF related to this PDF. You can learn about all the new updates on govtjobpdf.com by clicking on the Allow button on the screen.

आपकी प्रतियोगी परीक्षाओं को और भी सफल बनाने के लिए आज हम सभी विद्यार्थियों के लिए simplification questions PDF with answers का भंडार लेकर आये हैं यह PDF’S आपके प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे IAS.PCS.SSC.BANK.RAILWAY.DEFENSE. तथा अन्य परीक्षाओं की तैयारी के लिए बहुत महत्वपूर्ण है इन PDF’S को आप आसानी से DOWNLOAD कर सकते हैं

govtjobpdf.com is an online educational platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO and many other exams.

Our ssc simplification questions PDF are very simple and easy. We cover the basic topics like Maths, Geography, History, Polity, etc for the upcoming SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, Exams including previous year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Related PDF

govtjobpdf.com will update many more new PDFs and update content and exam updates, keep visiting and share our posts, so more people will get it.




Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Clic Here

DOWNLOAD NOW ALL PDF 

Math Question in Hindi with Answers:-

Q1) A certain sum was invested on simple interest. The amount to which it had grown in five years was 5/4 times the amount to which it had grown in three years. The percentage rate of interest was:

A. 20%
B. 15%
C. 10%
D. 25%

Correct Answer: “A”

 

Q2) The ration of the square of a number to the reciprocal of its cube is 243/16807. What is the number?

A. 2/7
B. 3/7
C. 5/7
D. 7/3

Correct Answer: “B”

 

Q3) O, G, I and H are respectively the circumcentre, centroid, incentre and orthocentre of an equilateral triangle. Which of these points are identical?

A. O and I only
B. O, G, I and H
C. O and G only
D. O, G and H

Correct Answer: “B”

 

Q4) What is the value of cosec² 30° + sin² 45° + sec² 60° +tan² 30°?

A. 53/6
B. 8
C. 9
D.25/3

Correct Answer: “A”

MATHS IMPORTANT QUESTIONS:-

Q5) For 0° ≤ θ ≤ 90°, what is θ, when √3cosec θ + sin θ = 1?

A. 90º
B. 30º
C. 45º
D. 60º

Correct Answer: “A”

 

Q6) An article having marked price, Rs.900, was sold for Rs.648 after two successive discounts. The first discount was 20%. What was the percentage rate of the second discount?

A. 10
B. 5
C. 15
D. 12.5

Correct Answer: “A”

 

Q7) If 10/7 (1 – 2.43 X 10¯3) = 1.417 + x, then x is equal to:

A. 0.0081
B. 0.417
C. 0.81
D. 0.411

Correct Answer: “A”

 

Q8) The simplified value of {5/4 of (7/3 ÷ 7/5) – 17/12} + 1/9 ÷ 7/3 + 2/7 + 1/6 is :

A. 1
B. 7/6
C. 7/3
D. 3/2

Correct Answer: “B”

Maths Important questions:-

Q9) If (3x + 1)³ + (x – 3)³ + (4 – 2x)³ + 6 (3x + 1) (x – 3) (x – 2) = 0, then x is equal to:

A. -1
B. 1
C. 1/2
D. -1/2

Correct Answer: “A”

 

Q10) The platform of a station 400 m long starts exactly where the last span of a bridge 1.2 km long ends. How long will a train 200 m long and traveling at the speed of 72 km/h take to cover the distance between the starting point of the span of the bridge and the far end of the platform?

A. 1.2 min
B. 1.3 min
C. 1.5 min
D. 1.6 min

Correct Answer: “C”

 

Q11) ABC DEF and their perimeters are 60 cm and 48 cm respectively. What is the length AB, if DE is equal to 9 cm?

A. 12 cm
B. 18 cm
C. 17.5 cm
D. 16 cm

Correct Answer: “A”

 

Q12) AB and CD are two chords of a circle which intersect at a point O inside the circle. It is given that, AB = 10 cm, CO= 1.5 cm and DO = 12.5 cm. What is the ratio between the larger and smaller among AO and BO?

A. 3:1
B. 4:1
C. 7:3
D. 3:2

Correct Answer: “A”

Maths Important questions:-

Q13) During a practice session in a stadium an athlete runs along a circular track and her performance is observed by her coach standing at a point on the circle and also by her physiotherapist standing at the centre of the circle. The coach finds that she covers an angle of 72° in 1 min. What will be the angle covered by her in 1 second according to the measurement made by her physiotherapist?

A. 1.2
B. 4.8
C. 2.4
D. It depends on the position of the coach on the circular track

Correct Answer: “C”

Q14) The value of
18.43 x 18.43 – 6.57 x 6.57 / 11.86 is:

A. 25
B. 23.62
C. 26
D. 24.12

Correct Answer: “A”

 

Q15) A purchased two articles for Rs.200 and Rs.300 respectively and sold at gains of 5% and 10% respectively. What was his overall gain percentage?

A. 5
B. 8
C. 9
D. 6

Correct Answer: “B”

 

Q16) The ten digit number 2y600000z8 is exactly divisible by 24. If y ≠ 0 and z ≠ 0, then the least value of (y + z) is equal to:

A. 2
B. 9
C. 8
D. 5

Correct Answer: “D”

Important Qusetions And Answers:-

Q17) The average of 1088 real numbers is zero. At most how many of them can be negative?

A. 1087
B. 88
C.100
D. 544

Correct Answer: “A”

Q18) The two diagonals of a rhombus are respectively, 14 cm and 48 cm. The perimeter of the rhombus is equal to:

A. 160 cm
B. 100 cm
C. 180 cm
D. 80 cm

Correct Answer: “B”

 

Q19) How many numbers between 1000 and 5000 are exactly divisible by 225?

a. 12

b. 16

c. 18

d. 19

Correct Answer: “C”

Q20) A sum of money at compound interest double itself in 15 years. It will become eight times of itself in

a. 48 years

b. 45 years

c. 60 years

d. 54 years

Correct Answer: “B”

Important Qusetions And Answers:-

Q21) The population of a town increases every year by 4%. If its present population is 50,000, then after 2 years it will be:

a. 54900

b. 54080

c. 55000

d. 53900

Correct Answer: “B”

 

Q22) With reference to a number greater than one, the difference between itself and its reciprocal is 25% of the sum of itself and its reciprocal. By how much percentage (correct one decimal place) is the fourth power of the number greater than its square?

A. 62.5
B. 66.7
C. 64.5
D. 57.8

Correct Answer: “B”

 

Q23) If the cost price of an article is 80% of its selling price, the profit per cent is:

a. 22%

b. 25 %

c. 22.5 %

d. 24%

Correct Answer: “B”

 

Q24) A alone can complete a work in 12 days. A and B together can complete it in 8 days. How long will B alone take to complete the work?

a. 16 days

b. 18 days

c. 20 days

d. 24 days

Correct Answer: “D”

 




SSC Maths Important Questions Answers For All Exam PDF:-

CLICK HERE TO DOWNLOAD

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment and like Our post on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which is Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags :-simplification questions pdf with answers,1000 simplification questions pdf with solution,500 simplification questions pdf bankersadda,100 simplification questions pdf,500 simplification questions pdf download,5000 simplification questions pdf,ssc simplification questions pdf,1000 simplification questions pdf adda247

Leave A Reply

Your email address will not be published.