Mathematics Formulas And Shortcut

0

Mathematics Formulas And Shortcut PDF

Hello Friends

आपकी प्रतियोगी परीक्षाओं को और भी सफल बनाने के लिए आज हम सभी विद्यार्थियों के लिए PDF’S का भंडार लेकर आये हैं यह PDF’S आपके प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे IAS.PCS.SSC.BANK.RAILWAY.DEFENSE. तथा अन्य परीक्षाओं की तैयारी के लिए बहुत महत्वपूर्ण है इन PDF’S को आप आसानी से DOWNLOAD कर सकते हैं

Today, we are sharing Mathematics Formulas And Shortcut It can prove very useful for upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many more. So English Grammer Book PDF is very important for any competitive exam. This free PDF will be very helpful for your exam. This PDF is being provided to you for free which you have given below DOWNLOAD button You can do DOWNLOAD by clicking on it, you can also go to the related notes and DOWNLOAD some new PDF related to this PDF. You can learn about all the new updates on govtjobpdf.com by clicking on the Allow button on the screen.

govtjobpdf.com is an online educational platform, where you can download free PDFs for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO and many other exams.

Our Mathematics Formulas And Shortcut are very simple and easy. We cover the basic topics like Maths, Geography, History, Polity, etc for the upcoming SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, Exams including previous year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Related PDF

govtjobpdf.com will update many more new PDFs and update content and exam updates, keep visiting and share our posts, so more people will get it.




Maths Topicwise Free PDF > Click Here English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here Genral science Handwriting Notes Download > Click Here

 

1. Which is greater than 4?

(a) 5,

(b) -5,

(c) -1/2,

(d) -25.

Solution:

5 greater than 4.

Answer: (a)

2. Which is the smallest?

(a) -1,

(b) -1/2,

(c) 0,

(d) 3.

Solution:

The smallest number is -1.

Answer: (a)

3. Combine terms: 12a + 26b -4b – 16a.

(a) 4a + 22b,

(b) -28a + 30b,

(c) -4a + 22b,

(d) 28a + 30b.

Solution:

12a + 26b -4b – 16a.

= 12a – 16a + 26b – 4b.

= -4a + 22b.

Answer: (c)

4. Simplify: (4 – 5) – (13 – 18 + 2).

(a) -1,

(b) –2,

(c) 1,

(d) 2.

Solution:

(4 – 5) – (13 – 18 + 2).

= -1-(13+2-18).

= -1-(15-18).

= -1-(-3).

= -1+3.

= 2.

Answer: (d)

5. What is |-26|?

(a) -26,

(b) 26,

(c) 0,

(d) 1

Solution:

|-26|

= 26.

Answer: (b)

 

6. Multiply: (x – 4)(x + 5)

(a) x2 + 5x – 20,

(b) x2 – 4x – 20,

(c) x2 – x – 20,

(d) x2 + x – 20.

Solution:

(x – 4)(x + 5).

= x(x + 5) -4(x + 5).

= x2 + 5x – 4x – 20.

= x2 + x – 20.

Answer: (d)

7. Factor: 5×2 – 15x – 20.

(a) 5(x-4)(x+1),

(b) -2(x-4)(x+5),

(c) -5(x+4)(x-1),

(d) 5(x+4)(x+1).

Solution:

5×2 – 15x – 20.

= 5(x2 – 3x – 4).

= 5(x2 – 4x + x – 4).

= 5{x(x – 4) +1(x – 4)}.

= 5(x-4)(x+1).

Answer: (a).

8. Factor: 3y(x – 3) -2(x – 3).

(a) (x – 3)(x – 3),

(b) (x – 3)2,

(c) (x – 3)(3y – 2),

(d) 3y(x – 3).
Solution:

3y(x – 3) -2(x – 3).

= (x – 3)(3y – 2).

Answer: (c).

9. Solve for x: 2x – y = (3/4)x + 6.

(a) (y + 6)/5,

(b) 4(y + 6)/5,

(c) (y + 6),

(d) 4(y – 6)/5.

Solution:

2x – y = (3/4)x + 6.

or, 2x – (3/4)x = y + 6.

or, (8x -3x)/4 = y + 6.

or, 5x/4 = y + 6.

or, 5x = 4(y + 6).

or, 5x = 4y + 24.

or, x = (4y + 24)/5.

Therefore, x = 4(y + 6)/5.

Answer: (b).

10. Simplify:(4×2 – 2x) – (-5×2 – 8x).

Solution:

(4×2 – 2x) – (-5×2 – 8x)

= 4×2 – 2x + 5×2 + 8x.

= 4×2 + 5×2 – 2x + 8x.

= 9×2 + 6x.

= 3x(3x + 2).

Answer: 3x(3x + 2)

11. Find the value of 3 + 2 • (8 – 3)

(a) 25,

(b) 13,

(c) 17,

(d) 24,

(e) 15.

Solution:

3 + 2 • (8 – 3)

= 3 + 2 (5)

= 3 + 2 × 5

= 3 + 10

= 13

Answer: (d)

12. Rice weighing 33/4 pounds was divided equally and placed in 4 containers. How many ounces of rice were in each?

Solution:

33/4 ÷ 4 pounds.

= (4 × 3 + 3)/4 ÷ 4 pounds.

= 15/4 ÷ 4 pounds.

= 15/4 × 1/4 pounds.

= 15/16 pounds.

Now we know that, 1 pound = 16 ounces.

Therefore, 15/16 pounds = 15/16 × 16 ounces.

= 15 ounces.

Answer: 15 ounces.

13. Factor: 16w3 – u4w3

Solution:

16w3 – u4w3.

= w3(16 – u4).

= w3(42 – ((u2)2).

= w3(4 + u2)(4 – u2).

= w3(4 + u2)(22 – u2).

= w3(4 + u2)(2 + u)(2 – u).

Answer: w3(4 + u2)(2 + u)(2 – u).

14. Factor: 3x4y3 – 48y3.

Solution:

3x4y3– 48y3.

= 3y3(x4 – 16).

= 3y3[(x2)2 – 42].

= 3y3(x2 + 4)(x2 – 4).

= 3y3(x2 + 4)(x2 – 22).

= 3y3(x2 + 4)(x + 2)(x -2).

Answer: 3y3(x2 + 4)(x + 2)(x -2)

15. What is the radius of a circle that has a circumference of 3.14 meters?

Solution:

Circumference of a circle = 2πr.

Given, circumference = 3.14 meters.

Therefore,

2πr = Circumference of a circle

or, 2πr = 3.14.

or, 2 × 3.14r = 3.14,[Putting the value of pi (π) = 3.14].

or, 6.28r = 3.14.

or, r = 3.14/6.28.

or, r = 0.5.

Answer: 0.5 meter.

 

Related PDF




Click here to Download

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Govtjobpdf.com for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags:-maths shortcut tricks pdf free download in hindi,quantitative aptitude formulas and shortcuts pdf in hindi,math formula in hindi pdf,maths all formulas pdf,maths shortcut tricks hindi,math in hindi,math online test in hindi,math formula in hindi class 10

Leave A Reply

Your email address will not be published.